„Primim informații noi și noi de la aceste companii. Din păcate, nu sunt curajoși care să meargă să spună deschis cine le-a cerut mită, câtă mită le-a cerut, cum s-au întâmplat toate aceste hărțuieli și abuzuri. Sperăm să prindă lumea curaj și să vorbească. Dacă nu, va fi mai greu de pedepsit persoanele implicate”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a venit cu noi detalii despre schemele de la exportul de nuci. „Se pare că în martie 2017 a început această situație, atunci când Procuratura și Vama au început perchezițiile la mai multe companii exportatoare de nuci. Două companii atunci au cedat. La fiecare kg de nuci exportate, trebuiau să plătească 50 de eurocenți Partidului Democrat. Celelalte firme au fost oprite la vamă, au fost acuzate de contrabandă. Altele, care erau în proces de export, s-au speriat și s-au oprit. Evident, Consiliul Concurenței dormea atunci cum dormea și azi pe banii cetățenilor”, a explicat șefa Executivului.

Maia Sandu a mai spus că, în total, șase companii ar fi plătit regulat această mită. „Unii au indicat chiar un dolar la fiecare kg de nuci exportate. Celelalte companii au rămas pe dinafară. După ce au văzut că marfa se alterează, au fost nevoite să meargă la companiile care aveau acest coridor datorită banilor plătiți. Iată așa s-a creat acest monopol”, a adăugat ea.

„La un moment dat s-a implicat poliția. Poliția mergea la unii oameni, care erau și beneficiari de ajutoare sociale și care vindeau nuci, și le solicitau să facă denunț pe oamenii care au cumpărat de la ei nuci. Cei care au în curte doi copaci, nu au cum să aibă certificate de origine. Atunci când se cumpărau nuci, aici se crea această problemă în care companiile erau acuzate de contrabandă. Dosarele penale sunt la Procuratură. Până la urmă, a fost nu doar favorizarea a câtorva companii, dar și pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului”, a mai declarat Maia Sandu.

Despre modul în care s-a instituit monopolul la exportul de nuci s-a discutat și la ședința de săptămâna trecută, din 1 august.

Amintim că, pe 1 iulie 2019, Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

La scurt timp, fostul premier Pavel Filip a declarat că, dacă această comisie va fi obiectivă, așteaptă scuze de la Maia Sandu.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, cuscrul fostului premier Pavel Filip, Dumitru Vicol, care conduce firma „Monicol” SRL, s-a „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Numele firmei „Monicol” a ajuns în atenția publică în 2018, în contextul reducerii considerabile a prețurilor de achiziție a miezului de nucă. Scandalul a izbucnit în urma unei declarații a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acuzat familia lui Pavel Filip că a monopolizat exportul de nuci și că dictează prețurile de piață”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!