Persoana căreia i-a fost înmânat pentru o perioadă copilul este Serghei Fomin, care figurează în dosarul cu privire la dezordinile în masă. Pe 31 iulie, el a fost cercetat, interogat ca martor și eliberat. Pe 5 august, oamenii legii au anunțat că Fomin a fost acuzat în lipsa lui, pentru că s-a ascuns de anchetă, fiind dat în căutare.

Cât despre acțiunile lui Fomin de la mitingul din 27 iulie, anchetatorii au spus că el ar fi luat un copil străin în brațe pentru a trece de cordonul de poliție. De partea cealaltă, acesta a declarat că este vorba de nepotul său de un an.

Relația de rudenie a fost confirmată și de părinții copilului. Ei au menționat că, pe 27 iulie, au ieșit la o plimbare. Au spus că știau de protestul ce urma să aibă loc și că erau solidari cu manifestanții, dar că nu intenționau să participe la acțiune. „Ar fi absurd cu copilul”, au subliniat ei.

La un moment dat, părinții s-au despărțit de Serghei Fomin, ca, la scurt timp, acesta să apară cu o mulțime de protestatari. „Serghei este prietenul meu din copilărie, este fratele soției mele. La un moment dat, l-am rugat să țină un pic copilul. Nicăieri nu erau polițiști”, a spus tatăl copilului, Dmitrii Prokazov.


După apariția copilului la miting, a fost deschis un dosar penal în baza a două articole: lăsarea în pericol și neîndeplinirea obligațiilor pentru educarea unui minor, a spus mama bebelușului, Olga Prokazova.

Potrivi ei, în seara zilei de 5 august, apartamentul familiei a fost percheziționat, iar soții au fost chemați la interogatoriu. Părinții au negat că Fomin ar fi folosit copilul pentru a trece de cordon, spunând că la fața locului nu era poliție.

Societatea civilă a condamnat acțiunile Procuraturii, menționând că venirea la un miting neautorizat cu un copil și transmiterea acestuia unei persoane terțe nu reprezintă un motiv pentru privarea de drepturile părintești.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!