Una dintre concluziile la care a ajuns deputatul este piața IT este în creștere și este activă. Asta pentru valoarea achizițiilor s-a dublat, spune Perciun:

„Se pare că sunt două companii care contează BASS Systems și SC DAAC System Integrator, prima în anumiți ani înregistrând cote de piață de peste 50%. O altă concluzie este că în Moldova este posibil ca o companie care a avut o cotă de piață de 3% în 2015 (BASS Systems) să ajungă la 46% în 2016, iar vânzările să crească de la 3 la 67 de milioane de lei într-un an”.

O altă concluzie a deputatului ține de felul în care funcționează un sistem de la Serviciul Vamal.

„Acolo există un sistem Asycuda World pentru mentenanță căruia noi plătim peste 15 milioane de lei pe an, iar toți banii stabil merg la o singură companie - din nou BASS Systems. Doar din aceste 2 contracte compania a făcut peste 100 milioane de lei. Despre toată povestea asta știe și CNA, în procesul de documentare am găsit o scrisoare adresată lui Filip în care CNA clar zice că piața e monopolizată de o singură companie și asta prezintă riscuri majore pentru stat. De ce am ajuns aici? Cel mai probabil pentru că anumite companii beneficiau de protecția politică iar concursurile de achiziții erau mimate”, a explicat deputatul.

Astfel, Perciun solicită Consiliului Concurenței să documenteze contractelor concrete și să ofere informații în acest sens Centrului Național Anticorupție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!