Mai exact, se propune micșorarea numărului de membri. În primul caz, Consiliul Audiovizualului ar urma să aibă șapte membri, în loc de nouă. Iar în cazul Consiliului Concurenței, acesta ar urma să fie compus din trei membri, în loc de cinci, câți sunt în prezent.

Mai mult, se propune ca mandatele actualilor conducători și membri să înceteze din momentul intrării în vigoare a legii. Ar urma să fie numiți interimari până la organizarea concursurilor.

„Comisiile de concurs care vor face selecția nu vor fi constituite din membrii comisiilor parlamentare de specialitate, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat anterior (n.r. – în cazul concursului pentru ocuparea funcției de director CNA), ci din oameni din afara sferei politice, astfel încât concursurile să nu fie afectate de dubii cu privire la lipsa de obiectivitate”, a menționat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Vezi și: Maia Sandu a venit la ședința CA pentru a cere demisia membrilor instituției: „Nu cred că vă face plăcere să fiți ultimii care se opun” (VIDEO)

La baza elaborării acestor proiecte ar fi stat faptul că „ambele instituții au slujit (și slujesc încă) multă vreme exclusiv regimului oligarhic în detrimentul interesului public”, potrivit lui Litvinenco. Asta deși acest lucru a fost anterior negat de cele două entități.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!