„Leasingul de personal”, sistemul prin care companiile „închiriază” angajați: Cum funcționează și când ar putea fi reglementat în Republica Moldova

„Leasingul de personal”, sistemul prin care companiile „închiriază” angajați: Cum funcționează și când ar putea fi reglementat în Republica Moldova
Foto: www.profit.ro

Leasingul de personal este un concept răspândit în SUA și statele din Europa, inclusiv România, iar în Republica Moldova ar putea fi reglementat în anul 2020. Acest concept care, în traducere directă, înseamnă „împrumut de personal” constă în livrarea forței de muncă unei companii la cerere, pe o perioadă determinată, în timp ce oamenii rămân a fi angajații firmelor de recrutare.

Avocatul Marin Baltă de la Casa de Avocatură „Efrim, Roşca şi Asociaţii”, consultat de AGORA, ne-a explicat de ce avem nevoie de așa formă de raport juridic - personal în sistem de leasing - și care ar fi impactul acestuia asupra părților, reeșind din practica internațională. 

Ce presupune leasingul de personal? 

Există trei participanți: Agenția de leasing/recrutare de personal; compania beneficiară a serviciilor de leasing de personal și angajatul temporar. Aceștia trei nu semnează un contract unic. Agenția de recrutare și compania beneficiară încheie un contract de leasing de personal, iar salariatul semnează contract individual cu agenția de recrutare de personal. Altfel spus - cei care vor lucra în acest sistem vor fi angajați în acte ai companiei de recrutare, dar în practică ei vor presta servicii pentru firma care are nevoie de personal pe o durată prestabilită. Salariile și impozitele aferente angajaților le plătește agenția de recrutare de personal. În schimbul serviciilor, compania beneficiară achită firmei de recrutare plata stabilită în contract, care va include atât sumele destinate salariului și impozitelor angajatului temporar, dar și comisionul agenției de leasing. 

Având în vedere existența contractului individual de muncă (CIM) pe perioadă determinată - de ce avem nevoie de reglementarea leasingului de personal? Care sunt diferențele?

Leasingul de personal oferă posibilitatea companiilor de a beneficia de forță de muncă fără a avea salariații săi, evită etapa de recrutare, administrarea procesului de angajare și costurile aferente. CIM pe perioadă determinată poate fi încheiat doar în cazurile strict delimitate de Codul Muncii, cum ar fi lucrările temporare cu o durată de până la două luni, munca sezonieră, implementarea unui proiect investițional etc. Contractul de leasing de personal se încheie pentru orice acitivitate și pentru un termen variat - de la câteva zile până la câțiva ani. Mai mult, prin apelarea la servicii de leasing de personal, ar putea fi exclus departamentul de resurse umane, ceea ce reduce din nou cheltuielile din cadrul companiei.

Care este impactul leasingului de personal asupra angajatului, companiei beneficiare și a agenției de recrutare de personal?

Leasingul de personal este avantajos, în primul rând, pentru compania beneficiară care poate avea personal calificat, într-un termen restrâns, cu puține riscuri și cheltuieli. Compania beneficiară poate să-și focuseze efortul financiar și administrativ spre dezvoltarea afacerii, fără a utiliza timp și resurse pe procedura de recrutare a personalului, de calculare și achitare a plăților salariale, care pot fi externalizate unei agenții de recrutare.

Pentru agenția de recrutare e avantajos leasingul de personal, deoarece desfășoară o activitate economică, specializată, iar pentru aceste servicii are comision.

Angajatul temporar, din punct de vedere a pachetului social, nu ar trebui să fie afectat de leasingul de personal. Conceptul de leasing de personal nu presupune anumite dezavantaje pentru angajați comparativ cu situația încheierii contractului individual de muncă. 


                                                                                                                                                 Avocatul Marin Baltă. Foto: Arhivă personală

La ce riscuri e supus salariatul în cazul nereglementării leasingului de personal?

În Republica Moldova, în lipsa unei reglementări a contractului de leasing, ar putea să persiste anumite riscuri pentru angajații temporari, cum ar fi plata unui salariu mai mic comparativ cu angajații din compania beneficiară, care prestează aceeași muncă, nerespectarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă.

Nereglementarea leasingului de personal de către legislația muncii, nu exclude posibilitatea încheierii unor contracte similare prin prisma legislației civile sub forma unor contracte de intermediere sau de comision, care însă nu oferă o protecție mare a drepturilor angajaților temporari. Pentru o protecție mai sigură a drepturilor și intereselor angajaților temporari, ar fi salutabilă reglementarea contractului de leasing de personal în Codul Muncii.

Cum funcționează leasingul de personal în alte state?

Leasingul de personal este pe larg răspândit în SUA și în statele europene, inclusiv România. Pe parcurs, au fost create chiar mai multe varietăți a leasingului de personal: Staff leasing, leasing temporar, outstaffing de personal, outsourcing de personal. 

În Codul Muncii al României, leasingul de personal se regăsește sub noțiunea de muncă prin agent de muncă temporară. În cadrul acestui raport juridic sunt trei participanți: Agentul de muncă temporară (aceeași agenție de recrutare), angajatul temporar și utilizatorul (compania beneficiară a muncii angajatului temporar). 

Legislația României prevede posibilitatea ca salariatul temporar să fie, de fapt, angajat pe o perioadă nedeterminată în cadrul agentului de muncă temporară, astfel, fiind permanent la dispoziția acestuia chiar și atunci când nu este semnat niciun contract de leasing. Legea română oferă garanții angajaților temporari, cum ar fi: salariul minim, durata maximă a muncii temporare, durata perioadei de probă, dreptul angajatului temporar de a semna un contract individual de muncă cu utilizatorul la finele muncii temporare etc.

În același timp, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) susține că „leasingul de personal” este implementat prin amendamente la legile existente în țările din Europa, precum Spania, Germania și Maria Britanie. Iar în unele state UE nu a fost încă implementată, deoarece această directivă intră în concordanță cu legislația lor.

Când ar putea fi reglementat leasingul de personal în Republica Moldova?

Spre deosebire de România, dar mai ales SUA unde leasingul de personal există de zeci de ani, în Republica Moldova abia în ultimii ani a apărut tendința de împrumut de personal. Acest trend, dar și nevoia de a exista un contract de leasing a condus mediul de afaceri spre autoritățile moldovene. „A venit o propunere de la mediul de afaceri, de modificare a Codului Muncii, prin care să reglementăm leasingul de personal, dar încă nu a fost analizată. În procesul de analiză a propunerilor vom ajunge și la reglementarea leasigului de personal. Ei au venit cu propuneri concrete, cum ar trebui reglementat în Codul Muncii, dar noi încă nu am ajuns să examinăm propunerea”, spune viceministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi.

Totodată, Anastasia Oceretnîi a menționat că grupul de lucru va analiza dacă practica României poate fi aplicată în Republica Moldova. Viceministra a precizat că dacă va fi nevoie de reglementat leasingul de personal atunci, cu un proiect de lege de modificare a Codului Muncii în această direcție ar putea veni în anul 2020.


Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Precizările CEC despre desfășurarea alegerilor la Bălți

Precizările CEC despre desfășurarea alegerilor la Bălți

Omicron în România: Au fost confirmate primele două cazuri de infectare

Omicron în România: Au fost confirmate primele două cazuri de infectare

Federația Moldovenească de Fotbal, premiată de UEFA pentru creativitate și inovație

Federația Moldovenească de Fotbal, premiată de UEFA pentru creativitate și inovație

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Instanța de judecată a decis scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți
 • 2
  Reprezentantul Marinei Tauber la CEC: „Candidata rămâne în cursă”
 • 3
  Noi alerte de călătorie! Restricțiile impuse cetățenilor moldoveni (DOC)
 • 4
  CEC solicită CA Bălți să se expună cu privire la termenul de executare a deciziei emise de instanța de judecată
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.