Potrivit Centrului de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din România, în acest an, din iunie până în 7 august, au fost înregistrate șapte cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Cazurile au fost înregistrate în judeţele Galaţi, Călăraşi, Tulcea şi în București.

Recomandările specialiştilor pentru populaţie sunt:

- să evite expunerea la ţânţari, purtând haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;

- să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei;

- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protectie la ferestre);

- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

- să îndepărteze recipientele de apă statuta şi gunoiul menajer.

Deoacamdată, nu ne-a reușit să obținem un comentariu de la Ministerul Sănătății de la Chișinău, privind starea lucrurilor din Moldova la acest capitol.

Europa s-a confruntat și anii trecuți cu un număr extrem de mare de îmbolnăviri cu virusul West Nile (peste 1.000 de cazuri în 2018). În septembrie anul trecut, autoritățile de la Chișinău spuneau că nu au fost înregistrate astfel de cazuri pe teritoriul Republicii Moldova.

Virusul este răspândit în special de ţânţari, iar cele mai multe cazuri se înregistrează în perioada în care aceste insecte sunt foarte active, adică în sezonul cald. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, în timp ce restul manifestă semne similare gripei - febră, dureri, oboseală şi umflarea ganglionilor limfatici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!