Candidații trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să cunoască limba de stat, în privința lor să nu fie instituită o măsură de ocrotire judiciară, să aibă diplomă de studii de licență și de master în domeniul dreptului și să se bucure de o reputație ireproșabilă. De asemenea, trebuie să nu le fi fost constatată vreodată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni. Printre condiții se numără și verificarea și testarea la poligraf.

Doritorii trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror și să dețină calități manageriale.

Alte două condiții prevăzute de lege sunt:

-       în ultimii trei ani până la anunțarea concursului nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice;

-       în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al CSP.

Candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP. Acesta cuprinde două etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul.

Dosarele pot fi depuse până pe data de 10 septembrie. În termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită, CSP întocmește lista candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și o afișează pe pagina sa web oficială, indicând data la care va avea loc interviul.

De menționat este că șeful statului poate respinge candidatura propusă de CSP. Dacă membrii Consiliului, cu votul a 2/3, propun repetat aceeași candidatură, președintele emite decretul privind numirea în funcție.

Pe 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general interimar. Asta deși ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP să amâne anunțarea concursului pentru luna septembrie, pentru că legea ar urma să fie modificată.

Amintim că, din cele nouă candidaturi pentru funcția de procuror general interimar, Parlamentul a ales-o pe cea a lui Dumitru RobuPreședintele Igor Dodon a acceptat-o și a semnat decretul de numire în funcție. Dumitru Robu a ocupat funcția de șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău.

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!