„Decizia de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor de a organiza concurs pentru desemnarea unui nou procuror general, ignorând inițiativele și demersurile noastre de a schimba modalitatea de alegere a acestuia reprezintă o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor”, a declarat șefa Guvernului, Maia Sandu, după decizia de vineri a CSP. Prim-ministra a anunțat că la următoarea ședință de Guvern se va discuta crearea de urgență a Biroului de Combatere a Corupției și Reforma Justiției pe lângă prim-ministru.
UPDATE 14:28 Președinta CSP, despre acuzațiile Maiei Sandu: „Consiliul s-a conformat legii în vigoare”
„Gravitatea problemei necesită soluții de criză”
Potrivit Maiei Sandu, din Biroul de Combatere a Corupției și Reforma Justiției pe lângă prim-ministru vor face parte, alături de reprezentanți ai societății civile și experți internaționali, conducători ai tuturor instituțiilor responsabile de domeniul Justiției și anticorupție.
„Guvernul răspunde în fața cetățenior și își asumă responsabiități enorme, în timp ce procurorii și judecătorii, conducerea ANI și alții ca ei își bat joc de justiție și fac imposibilă dezvoltarea R. Moldova în alte domenii. Cetățenii cer de la Guvern realizări, nu de lașeful ANI, președintele CSP-ului sau altcuiva. De aceea, Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea procurorului general”, a declarat Maia Sandu, menționând că Executivul va insista pe un control riguros de selectare a următorului procuror general.
„Ce a vrut să arate CSP?”
„Au lansat acest concurs chiar dacă există atât un proiect de lege votat în prima lectură în Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii.
Se pare că CSP așa și nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor a trecut. Acest Consiliu a arătat de nemumărate ori că se crede mai presus de orice lege și interesul național. A fi instituție autonomă nu înseamnă a funcționa în afara regulilor și în afara interesul cetățenilor. Nu vă ascundeți în spatele autonomiei, căci ea nu vă permite să mergeți împotriva spiritului legii și a dreptății”, a declarat Maia Sandu.
„Ce dorește acest Consiliu? Să arate că pot continua dezmățul și că îi va sluji pe corupți în continuare așa cum l-a slujit pe Plahotniuc? Pentru că acesta e mesajul pe care ni l-au transmis astăzi prin decizia luată. Au demonstrat încă o dată că nu sunt capabili să facă reforme din interior. De aceea, Guvernul se va implica mult mai serios”, a mai spus lidera PAS.
„Vor urma reacții virulente. Sistemul se va opune”
Potrivit Maiei Sandu, în urma acestui anunț „vor urma cu siguranță reacții virulente din interior, pentru că sistemul se va opune. [...] Noi însă vom lupta până la capăt pentru o justiție liberă și corectă și dependentă doar de interesul național”.
Vineri, 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat vineri concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Asta deși ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP să amâne anunțarea concursului pentru luna septembrie. Propunerea a stârnit însă mai multe critici.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
