„Am fost intermediarul dintre gruparea PLDM și gruparea PDM”

„Funcția Inspectoratului Fiscal era să elibereze facturi fiscale pentru firmele prin care se spălau banii și să nu efectueze controale. Ministrul de Interne era obligat să nu documenteze persoanele date, CNA trebuia să nu blocheze conturile și procurorii să nu intenteze dosare penale”, a spus Eudochim Stogu.

„Eu am fost intermediarul dintre gruparea PLDM și gruparea PDM”, afirmă el.

„Cu politicieni nu am avut direct legătură. Nu am avut legătură directă nici cu Vlad Filat. Eu cunoșteam doar câțiva intermediari din aceste două grupări. Indicațiile veneau de la Ion Prisăcaru. În spălătorie erau implicați agenți economici mari, specializați în importuri, cum ar fi, de exemplu, materialele de construcție. Toți știu că o bună parte din mărfurile lor sunt aduse prin contrabandă. Banii care erau spălați proveneau din contrabandă. Dar pentru aceste mărfuri de contrabandă erau necesare acte de proveniență. Aceste documente erau asigurtate de Inspectoratul Fiscal. Pentru firmele - spălătorii se eliberau facturi de la Fisc pentru mărfurile de contrabandă. Pentru serviciile de spălare se reținea 10 la sută din suma spălată.

Stogu: „Borsetka” conducea grupul de spălare a banilor pentru PDM

Potrivit lui Stogu, democratul Constantin Botnari conducea grupul de spălare a banilor pentru PDM: „Era cel care controla totul. La început controla Procuratura și CNA, apoi au preluat controlul asupra MAI și a Fiscului. Până nu demult, când a fost preluată guvernarea, Constantin Botnari a ținut sub control toate acestea. Cât privește schema, la sigur că a funcționat cel puțin încă trei ani după 2014 cu implicarea persoanelor pe care le-am enumerate mai sus”.

„Totul trecea prin FISC-ul controlat de PLDM”

„Autorul și primii care au implementat această schemă sunt cei de la PLDM. Toate activitățile economice sunt trecute prin Fisc. Fără Fisc nu se face absolut nimic. În toate schemele de evaziuni, contrabandă și spălări de bani este implicat și Fiscul. Deoarece Fiscul era controlat de PLDM, ei au elaborat și au implementat această schemă”, a menționat fostul inspector fiscal.

Eudochim Stogu spune că a încercat să vorbească cu jurnaliști independenți despre aceste ilegalități, însă a fost amenințat cu moartea dacă va face dezvăluiri. „Eu aveam și familie acasă”, a adăugat el.


Problemele cu Justiția

Potrivit sursei citate, Eudochim Stogu a fost inspector fiscal, angajat al fostului CCCEC (actualmente CNA), șef al Penitenciarului nr.4 din Cricova, apoi șef al Penitenciarului pentru femei din Rusca. A fost reținut la începutul lunii februarie 2014, de procurorii Anticorupție, fiind învinuit că în complicitate cu un om de afaceri și un inspector fiscal, ar fi estorcat şi primit de la un agent economic mită de 135 de mii de dolari şi 100 de mii de lei. În martie 2014, Stogu a fost plasat în arest la domiciliu, dar a evadat. A fost reținut peste patru luni lângă un restaurant din sectorul Ciocana. A stat câteva luni în Penitenciarul nr.13 din Chișinău, apoi a fost eliberat sub control judiciar. Dosarul a fost transmis în judecată și în prezent se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. În 2018, Stogu a părăsit Republica Moldova. Anterior a părăsit țara și presupusul său complice, businessmanul Leonid Coca. Celălalt complice, Vasile Popușoi, se află în țară și continuă să ocupe poziție de șef în cadrul Fiscului.

Eudochim Stogu susține că lucrurile au fost altfel și că el, de fapt, a fost o verigă într-o rețea de spălare de bani. Fostul inspector fiscal susține că au fost două rețele de spălare a banilor, gestionate de PLDM și PDM, iar dosarul penal intentat pe numele său reprezintă începutul unei scheme, puse la cale de cei din anturajul lui Plahotniuc pentru lichidarea schemei PLDM-lui și scoaterea din politică a lui Vlad Filat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!