Scrisoarea 

La scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, pe 13 iulie, Ambasada Confederației Elvețiene la Kiev a trimis o scrisoare proaspăt-alesei președinte a Parlamentului, Zinaida Greceanîi. În aceasta nu se conțineau felicitări. Din contră, elvețienii cereau implicarea companiei Philip Morris, care deține produsul de tutun încălzit, IQOS, la consultările publice înainte de votarea legii care impunea accize mai mari acestor dispozitive. 

Potrivit jurnaliștilor de la Republik, PMI e într-o strânsă colaborare cu Departamentul Federal pentru Afaceri Externe (DFAE). În special, susținerea s-a observat atunci când PMI s-a oferit să finanțeze Pavilionul Elvețian la Târgul Mondial de Comerț 2020 din Dubai cu 1.8 milioane de franci elvețieni. Ignazio Cassis, șeful Departamentului Federal, ales din partea partidului FDP, a promis în schimb sponsorului generos, un „transfer de imagine”. Acesta a afirmat: „Compania de tutun ar trebui să aibă posibilitatea de a beneficia de bună reputație a Elveției pe scena internațională”. În momentul în care despre acest lucru s-a aflat în mod oficial, compania Philip Morris a mai sponsorizat cu 45.000 de franci elvețieni și deschiderea Ambasadei Elveției la Moscova. Urmare a presiunii continue și în creștere din partea societății civile, Cassis a decis, în scurt timp, să renunțe la continuarea negocierilor cu reprezentanții companiei Philip Morris, referitor la sponsorizarea organizării pavilionului elvețian la Expo, mai scriu jurnaliștii elvețieni.

Influența în R. Moldova

Asupra politicii în R. Moldova acest lucru pare să nu se aplice. Potrivit jutnaliștilor elvețieni, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției a informat autoritățile moldovene că pe 4 iulie, Philip Morris a solicitat „să intervină pe lângă autoritățile moldovenești pentru a permite companiei să participe la procesul dezbaterilor publice din Parlamentul RM și, în timpul acestora, să ofere comentarii asupra proiectului de Lege, care ar putea avea impact asupra activităților companiei”. 

Câteva zile mai târziu, șeful PMI Ucraina s-a adresat misiunii diplomatice de la Kiev. „Ambasada Elveției în Ucraina a fost contactată de reprezentanții companiei Philip Morris pentru a sublinia lipsa consultărilor publice”, a afirmat reprezentantul companiei de tutun, citat de Republik

Așa s-a ajuns la scrisoarea în cauză, primită de Greceanîi de la Ambasada Elveției de la Kiev.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DFAE, respectiva scrisoare menționează că „reprezentanți ai companiei Philip Morris ar trebui incluși în procesul de consultări publice cu privire la proiectul de lege, care ar putea avea impact asupra activității companiei“.

Reporterii Republik au încercat să facă rost de scrisoare, însă urmează să aștepte câteva săptămâni bune ca să o primească de la misiunea diplomatică.

AGORA a încercat să obțină scrisoarea din partea destinatarului, dar nici redacția noastră nu a putut obține o copie a scrisorii sau o confirmare/infirmare a primirii acesteia. Am remis o solicitare la serviciul de presă al Parlamentului...

... iar la scurt timp am primit următorul răspuns, în care nu s-a pomenit nimic despre scrisoare: „Parlamentul Republicii Moldova organizează sistematic consultări publice pe diverse subiecte importante, cu implicarea tuturor actorilor din domeniu care exprimă interes pentru îmbunătățirea legislației naționale în beneficiul tuturor locuitorilor Republicii Moldova”.

Am apelat la Biroul de Cooperare al Elveției în R. Moldova pentru a afla dacă scrisoarea PMI s-a coordonat cu reprezentanța Ambasadei Elveției la Chișinău.

„Confirmăm că Ambasada Elveției în Ucraina a adresat o scrisoare speakerului Parlamentului întrebând dacă Philip Morris ar putea fi inclusă în consultările publice asupra proiectului de lege care ar putea să-i afecteze munca în R. Moldova. Scrisoarea s-a concentrat doar pe procesul de consultare și nu a conținut comentarii pe marginea proiectului de lege, care ține doar de Parlamentul moldovean. Una dintre sarcinile Ambasadei Elveției este să reprezinte economia elvețiană în țara gazdă”, se arată în reacția obținută de AGORA. 

Poziția Philip Morris Moldova

AGORA a contactat reprezentanța moldovenească a companiei Philip Morris International încercând să afle dacă e adevărat că misiunea diplomatică le-a făcut un serviciu și de ce.

„Philip Morris a apelat la Ambasada Elveției cu solicitarea ca reprezentanța diplomatică să se adreseze conducerii Republicii Moldova pentru a asigura oportunitatea companiei de a participa la consultările publice cu privire la inițiativa legislativă care ar avea impact asupra afacerii companiei și consumatorilor produselor PMI”, ne-a răspuns compania, recunoscând astfel că scrisoarea există și a fost remisă.

„Filiala locală a Philip Morris International este principalul importator pe piața Moldovei de produse din tutun încălzit, un plătitor substanțial de impozite și un angajator important. În acest context, pentru companie a fost rezonabil de a avea dreptul de a se expune. Filiala Philip Morris International din Moldova este parte a companiei elvețiene care își are Centrul operațional, Centrul de cercetare și dezvoltare, și unitatea de producție în Elveția, astfel, este absolut relevant apelul către Ambasada Elveției”, se mai arată în răspunsul PMI Moldova.

Proiectele elvețiene în R. Moldova

R. Moldova și Confederația Elvețiană are o istorie de colaborare de durată, în special... în domeniul sănătății. Același Departament Federal al Afacerilor Externe (DFAE), cu care colaborează Philip Morris, e fondatorul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Anume prin această agenție, începând cu anul 2000, în R. Moldova au fost finanțate diverse proiecte de sănătate.

De pildă, un rezultat al colaborării moldo-elvețiene este proiectul „REPEMOL”, inițiat în 2008 pentru sprijin în implementarea regionalizării serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă. 

Un alt proiect este „Viața Sănătoasă”, care „are ca scop îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării populaţiei Republicii Moldova, oferind susținere în implementarea reformei în domeniul sănătăţii, în special în ceea ce priveşte Sănătatea Publică (SP) şi Asistenţa Medicală Primară (AMP), cu accentul pe bolile netransmisibile (BNT)”.

Încă un proiect în domeniul sănătății este MENSANA, unul care sprijină reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. 

Potrivit platformei de Gestionare a Asistenței externe al Guvernului Moldovei, agenția elvețiană a oferit contribuții de milioane de euro (doar între 2014-2017 – peste 50 de milioane de euro) în special în trei domenii: sănătate, apă și canalizare și migrațiune&dezvoltare.

Amintim că pe 26 iulie s-a decis ca produsele din tutun care nu ard, cele de tipul heat-not-burn precum IQOS și Glo, vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!