
Modificările fiscale, aprobate de Guvern. Gavrilița: Achităm nota de plată pentru cheltuielile guvernării precedente
Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, o serie de modificări fiscale, criticate anterior de mediul de afaceri și de opoziția parlamentară. Achităm nota de plată pentru cheltuielile guvernării precedente, a explicat ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița.
・
„Atunci când guvernarea precedentă a scăzut impozitele, a crescut salariile, a acordat o serie de cadouri electorale neacoperite de buget, toată lumea a înțeles că cineva va trebuie să plătească. Cine putea să acopere nota de plată pentru aceste cheltuieli? Guvernarea precendtă avea intenția să pună costurile pe umerii oamenilor. Noi am decis să nu punem povara pe toți cetățenii acestei țări. Noi avem parteneri externi care sunt gata să ne ajute. În buget avem prevăzute granturi, sume nerambursabile de 1,3 miliarde de lei, dar și împrumuturi la dobânzi joase, în sumă de două miliarde de lei. Dar partenerii vor să vadă un compartiment responsabil din partea Guvernului”, a declarat Natalia Gavrilița înainte de a supune votului proiectul respectiv.
Deși, anterior, sindicaliștii au criticat noua politică fiscală, în special măsura ce prevede anularea tichetelor de masă, se pare că poziția acestora s-a schimbat. În cadrul ședinței, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, a salutat proiectul. „Este foarte important să fie asigurată stabilitatea financiară a bugetului asigurărilor sociale de stat. Ceea ce s-a făcut, cu reducerea cu 5% a contribuțiilor care au fost achitate anterior de către angajator, au un cost anual de 1,5 miliarde de lei. Ne bucură și faptul că legea tichetelor de masă a fost perfecționată”, a spus el.
Explicația – în urma consultărilor cu mai multe companii care au intrat pe piața tichetelor de masă, cei de la Finanțe au ajuns la un compromis: „Să lăsăm în vigoare scutirile pentru impozitul pe venit și asigurările medicale, dar să reintroducem contribuțiile sociale”, a declarat Natalia Gavrilița.
„Deja avem un deficit enorm al bugetului asigurărilor sociale, care la moment este achitat din bugetul de stat, din alte impozite decât contribuțiile asigurărilor sociale. Noi ne dorim să creștem pensiile oamenilor. Dacă nu venim cu asemenea propuneri de facilități fiscale, asta afectează viitorul fondului social. Știu că discuția a fost dificilă, și noi ne dorim predictibilitate, dar suntem responsabili în fața cetățenilor pe termen mediu și lung”, a spus prim-ministra Maia Sandu.
Eliminarea scutirii personale pentru moldovenii cu venituri de la 30 mii de lei, impozitarea tichetelor de masă, revenirea la cota de 20% TVA pentru sectorul HoReCa, majorarea impozitului pentru creșterea de capital sunt principalele măsuri fiscale care, dacă vor fi implementate, vor aduce un miliard de lei venituri la bugetul de stat, potrivit Ministerului Finanțelor.