„Trebuie să vedem dacă acest nou procuror general interimar va avea capacitatea să îndrepte lucrurile în direcția corectă. Lucrurile nu se pot întâmpla într-o zi sau două. A încercat să facă schimbări. A venit cu o listă de 3 candidaturi de procurori adjuncți interimari”, a declarat Stamate.

Ministra Justiției a vorbit despre principalele puncte pe care ar trebui să le bifeze Dumitru Robu în activitatea sa:

„ Aș vrea să văd că va face față sarcinilor care îi sunt puse în față. Trebuie să asigure că toți procurorii acționează în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Inspecția procurorilor, de exemplu, este un instrument pentru procurorul general pentru a verifica cum se lucrează în teritoriu”.

Stamate a adăugat că Ministerul Justiției își dorește  ca procurorul general ales să fie ales într-un mod care să excludă orice influență a politcului și să asigure că este vorba un candidat integru, profesionist și curajos. 

Amintim că, din cele nouă candidaturi pentru funcția de procuror general interimar, Parlamentul a ales-o pe cea a lui Dumitru RobuPreședintele Igor Dodon a acceptat-o și a semnat decretul de numire în funcție. Dumitru Robu a ocupat funcția de șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău.

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”.

Pe 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general interimar. Asta deși ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP să amâne anunțarea concursului pentru luna septembrie, pentru că legea ar urma să fie modificată.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!