„Am fost la bancă. Mi-am scos bani din contul meu. Am anunțat banca că urmează ca acești bani să-i scot în România, fiindcă am nevoie de acești bani în România, bani declarați în toate declarațiile pe venit, de când sunt funcționar public. Banca mi-a zis că tot ce mi-au dat ei, extras de cont și așa mai departe, e suficient pentru a scoate banii din Republica Moldova. Știind că suma va fi mai mare de zece mii, am solicitat responsabilului vamal să îmi prezinte declarația pe care să o completez. Responsabilul vamal a zis că mai e nevoie de o autorizare”, a declarat Iurie Leancă pentru PRO TV.

Incidentul a avut loc pe 1 august, potrivit surselor Cotidianul.md care a scris că Iurie Leanca a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, urmând să ajungă în România cu 50 de mii de euro.

Legislația prevede că persoanele fizice au dreptul să scoată din țară, în numerar, sume mai mari de 10 mii de euro. Persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională şi valută străină în sumă de peste 10 mii de euro (sau echivalentul lor), însă care nu depăşesc 50 mii de euro (sau echivalentul lor) de persoană.

Acestea sunt obligate să prezinte organelor vamale documente confirmative: Acte care permit scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de băncile licenţiate, şi/sau autorizaţii pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de Banca Naţională a Moldovei.

Declarația de avere și interese personale arată că familia Leancă are acești bani în contul bancar. În același document, Iurie Leancă declară datorii de peste 130 de mii de lei românești.

Reprezentanții Serviciului Vamal au spus că în cazul dat nu a fost semnalată o fraudă vamală. Totodată, aceștia au spus că nu pot oferi mai multe detalii, deoarece sunt date cu caracter personal.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!