
Fracțiunea Partidului Șor vrea să-i lase pe deputați fără imunitate: Noi nu ne temem de nimic
Fracțiunea Partidului Șor vrea modificarea Constituției și anularea imunității parlamentare. În acest sens a fost elaborată o inițiativă legislativă de modificare a articolului 70 din Constituție, iar toți deputații sunt așteptați să o semneze.
・
„Nu avem de ce să ne ascundem și nu ne este frică de Justiție. Nu ne temem de anchetă și nu avem de ce să ne ascundem după imunitate.”, a declarat Marina Tauber.
Deputata partidului ȘOR, a declarat că deputații trebuie tratați la fel ca cetățenii de rând dacă apare un motiv de urmărire penală și că aceștia nu trebuie să se ascundă în spatele legitimațiilor.
Pentru înregistrarea proiectului este nevoie de 1/3 de semnături ale deputaților, iar pentru ca acesta să fie aprobat sunt necesare 2/3 dintre voturile parlamentarilor.
„Hai să vedem cum vor reacționa alți deputați, vor vedea și cetățenii. Procuratura va putea preveni neregulile și să pedepsească fărădelegile deputaților”, a mai adăugat Tauber.
Marina Tauber a evitat să spună dacă vreunul din cei șapte membri ai fracțiunii Șor a semnat deja inițiativa legislativă și dacă printre semnatari se numără și Ilan Șor.
„Așteptăm toți doritorii să vină în cabinetul fracțiunii și să analizeze această inițiativă”, a punctat parlamentara.
Acesta este primul proiect de lege înregistrat de fracțiunea Partidului ȘOR.
În prezent Ilan Șor este dat în căutare internațională, acesta fiind învinuit de obținerea a circa 5 miliarde de lei de la BEM. Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în primă instanță. Decizia instanței a fost contestată, fiind examinată în prezent de Curtea de Apel Cahul.
Totodată pe 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14-17 iunie 2019, a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.
Și alte nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll. Marina Tauber și Reghina Apostolova, de exemplu, au fost acționare la Unibank, una dintre băncile falimentate în urma fraudei, și ar fi luat credite, folosind conturile unor bănci din Letonia. Ambele spun că au returnat banii și nu au comis nimic ilegal.