CNA și Procuratura Generală, sesizate pe marginea concesionării Aeroportului Chișinău: Ce foști funcționari sunt vizați

CNA și Procuratura Generală, sesizate pe marginea concesionării Aeroportului Chișinău: Ce foști funcționari sunt vizați

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare a privatizării și concesionării proprietății publice, Igor Munteanu, a depus o sesizare la CNA și Procuratura Generală pe marginea concesionării Aeroportului Chișinău. În procesul anchetei comisia a identificat mai multe probe care reflectă comiterea mai multor încălcări la semnarea acordului. 

„Solicităm să se verifice existența mai multor elemente de infracțiune prevăzute din Codul Penal în acțiunile persoanelor implicate și reponsabile de aceast contract public - privat din 2013 și pornirea urmăririi penale, dacă se impune. Totodată, cerem adoptarea măsurilor necesare pentru identificarea persoanelor vinovate și tragerea lor la răspundere, emiterea odonațelor cu privire la aplicarea măsurilor de constrângere asupra persoanelor suspecte de săvârșirea faptelor imputate. Simțim nevoia emiterii unei ordonanțe privind luarea unor măsuri de asigurare că contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău nu va migra de la o companie la alta în această perioadă”, a declarat parlamentarul Igor Munteanu.

Persoanele implicate în procesul de concesionare s-ar face vinovate de abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, delapidarea averii statului sau falsul în acte publice.

Publicitate

„Între anii 2007-2008, Guvernul Republicii Moldova a negociat un împrumut de la BERD în valoare de 45,5 milioane de euro. Finanțarea urma să fie recuperată pe baza taxei de 9 euro, percepută de la fiecare pasager ce trece prin Aeroportul Chișinău. După concesionare însă călătorii continuă să achite această taxă, dar deja în folosul concedentului”, spune șeful Comisiei de anchetă.

Neregulile au fost identificate și la etapa de negociere a contractului de concesiune și desfășurare a concursului. Comisia a constatat că acordul conține clauze contractuale în detrimentul statului. Mai mult, potrivit lui Munteanu, rezultatele concursului au fost cunoscute cu mult înaite de anunțarea lor, iar unii membri ai comisiei s-ar face vinovați de inacțiune în această situație.

„La implimentarea concesiunii în 2015-2016 au fost tranzacții dubioase în numele beneficiarului Șor, inclusiv finanțări pentru clubul Milsami, împrumuturi către Duty Free mall. Ceea ce nu are nimic în comun cu lucrul Avia Invest”, a atenționat Igor Munteanu.

La scut timp după declarațiile lui Munteanu, un alt deputat din Blocul ACUM, parlamengtarul Alexandru Slusari, a făcut publică o listă de persoane, foști funcționari de stat, activitatea cărora ar urma să fie investigată de PG și CNA. Este vorba de:

1. Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, care a semnat Nota Informativă la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora.2. Copaci Tudor, președintele Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, viceministru al Economiei, care a semnat procesele-verbale ale ședințelor comisiei, a aprobat Studiul de fezabilitate;3. Susanu Angela, membrul al Comisiei de concurs, director adjunct al Agenției Proprietăți Publice, membră a Comisiei de monitorizare a concesiunii. Tot ea a fost persoana care a semnat Contractul de concesiune cu SRL „Avia Invest”;4. Membrii Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, care au participat la ședințele comisiei și au semnat procesele-verbale;5. Șendilă Maria, secretar al Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, șef-adjunct al direcției administrarea proprietății publice din cadrul Agenției Proprietăți Publice, și concomitent secretar al comisiei de monitorizare a concesiunii, care a participat la ședințele comisiei, a semnat procesele-verbale;6. Iurie Leancă, prim-ministru interimar, care a semnat Hotărârea de Guvern nr. 321 din 30.05.2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „AIC” și a condițiilor concesionării acestora, și a semnat Hotărârea nr. 715 din 12.09.2013 pentru aprobare Raportul privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS „AIC”.

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Decizia a fost posibilă în urma unei licitații inițiate de Guvernul Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal