„În 2014, când în PCRM s-a produs aceasta răscoală plătită de Plahotniuc, la scurt timp o parte din susținători au trecut la PDM. Ne-a fost dificil să ne ținem de ambiții politici, fiindcă știam că mulți nu ne vor înțelege. Acum, PCRM a ajuns cu ratingul sub 3%, comuniștii pentru prima dată nu au nimerit în Parlament, acum totul e clar. Niciodată nu vom fi învinuiți că suntem spoileri. În 2016, la prezidențiale, cu Mark Tkaciuc am spus că nu vom participa, fiindcă a fost o schimbare a Constituției. Ulterior, a fost sistemul mixt, împotriva căruia pledam”, a explicat Iurie Muntean în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la TVC21.

„Cum credeți, până în iulie 2019, era posibil de înregistrat un partid de stânga? Bineînțeles că nu. Stânga era ocupată de PSRM, apărat de Plahotniuc. În astfel de condiții, doar Partidul Șor putea să mai fie acceptat pe stânga. Nu am fi fost înregistrați, dacă am fi încercat până acum. Dacă nu am fost invitați la televiziuni, asta nu înseamnă că noi tăceam. Posibilitățile noastre informaționale erau limitate”, a completat el.

Amintim că, în 2014, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean fuseseră excluși din Comitetul Executiv al PCRM, iar apoi și din partid, după o ceartă cu liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. Cei doi, dar și Grigore Petrenco, au căzut în dizgrație și au fost acuzați că ar face parte dintr-o organizație de stânga radicală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!