Iurie Leancă susține că banii i-a câștigat până în anul 2009, înainte de a veni în politică. „Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat 2 ani ca diplomat la Haga cu salariu de 10 mii de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani), explică fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Politicianul menționează că din aceste salarii și-a permis să plătesc studiile copiilor săi, să-și cumpere automobil și să ai o viață decentă, inclusiv să călătorescă în România, unde are mai multe activități, inclusiv politice. În declarația de avere și interese personale, acesta arată că familia sa are acești bani în contul bancar.


Iurie Leancă și-a prezentat și pașaportul diplomatic care este valabil până în anul 2024. „Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic


În același timp, Leancă susține că prin difuzarea informațiilor care conțin numărul de înmatriculare și modelul automobilului s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal. „Această scurgere de informații din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viața și integritatea corporală a mea și a membrilor familiei mele”, mai scrie Iurie Leancă.

Iurie Leancă anunță că își va face dreptate în instanța de judecată. „Anunț că voi depune toate demersurile legale pentru ca cei care au comis astfel de abuzuri să fie identificați și trași la răspundere, iar în judecată voi cere și despăgubiri morale pe care le voi dona. La fel voi proceda și cu cei din așa-numita „presă” care prezintă informații false. Cum am mai zis: cel puțin cei mai triști ca noi să aibă de câștigat de pe urma acestor mizerii”, a încheiat Iurie Leancă.

AGORA amintește că ex-premierul Iurie Leancă ar fi încerat să scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de oamenii legii, deoarece nu avea toate actele în regulă. 

Legislația prevede că sumele care depășesc 10 mii de euro trebuie declarate în scris de persoanele fizice. În același timp, o persoană are dreptul să treacă frontiera de stat cu o sumă maximă de 50 mii de euro. 

Reprezentanții Serviciului Vamal au spus că în cazul dat nu a fost semnalată o fraudă vamală. Aceștia au mai spus că nu pot oferi mai multe detalii, deoarece sunt date cu caracter personal.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!