Creșterea exporturilor de 1 miliard de dolari a fost asigurată de 5 ramuri de bază, care au avut o contribuție de circa 65%. 


Pentru relansarea livrărilor moldovenești peste hotare, Veaceslav Ioniță recomandă autorităților să demonopolizeze exportul de grăunțoase. „Cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la exportul lor. Logistica actuală și monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piață. Identificarea de soluții noi privind transportul și exportul producției agricole și demonopolizarea exporturilor ar permite să înviorăm exportul chiar în următoarele 2-3 luni”, consideră expertul.

În același timp, Veaceslav Ioniță propune consolidarea Zonelor Economice Libere (ZEL) în atragerea investițiilor străine în industrie. „ZEL trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investițiilor”.

Precizăm că ZEL în Moldova s-a deschis la Bălți în anul 2010. În opt ani investițiile în industrie prin Zonele Economice Libere au fost de 280 milioane de dolari, s-au creat peste 18 mii de locuri de muncă. În prezent ZEL asigură 11% din totalul exporturilor moldovenești.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!