„Țînănd cont de concluziile Comisiei, solicităm pornirea urmăririi penale, în baza art. 329 (n .r. - neglijență în serviciu - Cod Penal), a domnilor Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Andrian Candu și Anatol Arapu”, a scris deputatul ACUM Alexandru Slusari pe facebook.

„Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar a constatat că, după ce Guvernul Moldovei a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de BNM în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a explicat deputatul Alexandru Slusari.

Totodată, deputatul ACUM anunță că, de fapt, conducerea Guvernului și a BNM au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență în serviciu, neasigurănd imediat, după acordarea garanților de stat, control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială.

Precizăm că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datoria de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%.

Comisia de anchetă a transmis demersul la Procuratura Generală și MAI.Ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost audiat de Comisia parlamentară de anchetă. Andrian Candu și-a exprimat îngrijorarea că presa nu este prezentă la lucrările comisiei de anchetă prezidată de Alexandru Slusari. „Am solicitat comisiei ca absolut toate stenogramele să fie date publicității. [...] Regret că transparența lipsește”, a declarat democratul.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a fost audiat marți, 23 iulie, în Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului. Potrivit președintelui comisiei, Alexandru Slusari, Drăguțanu a încercat să plaseze responsabilitatea pe alte instituții, afirmând că BNM a făcut ce a putut pentru a gestiona criza, însă nu a avut instrumentele necesare.

Alexandru Slusari a mai anunțat anterior că fostul prim-ministru, Iurie Leancă, ar putea fi cercetat penal pentru „punerea în aplicare a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii”. Imediat după ce Comisia de anchetă a cerut urmărirea penală, Iurie Leancă a spus: „Constat că această comisie de anchetă are un singur obiectiv: „validarea” acuzațiilor politice nefondate și denigratoare de ani de zile împotriva mea”. 

La începutul lunii august, președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari a spus că după ce vor fi audiați și Anatol Arapu, fost ministru al finanțelor, și Corneliu Gurin, fostul procuror general, Comisia parlamentară de anchetă va veni cu un demers către Procuratura Generală. 

AGORA amintește că deputații au votat, în ședința Parlamentului din iunie 2019, formarea și componența comisiei parlamentare de anchetă a fraudei bancare. Președintele comisiei este membrul PPDA Alexandru Slusari, iar vicepreședinte - socialistul Vladimir Golovatiuc.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!