„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii. În afară de banii furați, din bugetul de stat se achită Băncii Naționale și o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în anul 2041. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale”, explică ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Potrivit ministrei, în 2020 dobânda plătită de cetățeni va constitui 613 milioane de lei.

Natalia Gavrilița precizează că BNM trebuie să vină cu soluții. „Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rând, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă. Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, a menționat ministra Finanțelor.

Amintim că Guvernul Filip a transformat garanțiile de stat, în valoare de peste 13 miliarde de lei, în datorie de stat care trebuie întoarsă Băncii Naționale a Moldovei de cetățeni. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!