Regiunea Blue Mountains (Muntii Albastri) din statul Noul Wales de Sud, situată la doar 50 de kilometri vest de Sydney, a fost acoperită de un strat de nea, fapt care i-a surprins pe locuitorii din Katoomba, Goulburn și Central Tablelands, neobițnuiți cu o asemenea privelte, scrie portalul ziare.ro.

În localitățile Cootamundra și Tumut din zona Riverina, aflată în același stat, a nins pentru prima oara după aproape două decenii. Ultimele zapezi au fost consemnate în zona in 1985 si 2000, au declarat locuitorii pentru Australian Broadcasting Corporation.

Un reprezentant al biroului de meteorologie australian, Michael Efron, a declarat că vremea neobișnuită a fost provocată de un „vortex antarctic” format în largul Tasmaniei.


Vortexul a fost însoțit de rafale puternice de vânt, cu viteze de până la 100 km/h, care au afectat Noul Wales de Sud, dar și statul Victoria, unde o femeie a decedat după ce un copac a căzut pe mașînă în care se află.

La serviciul pentru intervenții de urgență au fost primite sute de apeluri după ce vântul a luat pe sus acoperișurile mai multor locuințe, iar unele zone s-au confruntat cu inundații.

Condițiile meteorologice urmează să se amelioreze luni și marți, odată cu apropierea din vest a unui sistem marcat de presiune atmosferică ridicată.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!