Potrivit Reuters, Kremlinul a negat marţi faptul că seria de proteste politice la Moscova din ultimele săptămâni a provocat o criză politică în Rusia, în primele sale comentarii cu privire la aceste manifestaţii.

„Nu suntem de acord cu aceia care califică ceea ce se întâmplă (în Rusia) drept „criză politică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reacţionând pentru prima oară la mişcarea de protest de o amploare neobişnuită de la revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidenţial în 2012.

„Considerăm ca suficient de justificată fermitatea forţelor de ordine pentru a pune capăt tulburărilor ordinii publice”, a spus el, adăugând că acele cazuri individuale când poliţia a făcut exces de zel sunt în curs de examinare.

De la mijlocul lunii iulie, mii de persoane se reunesc în fiecare weekend la apelul opoziţiei în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva respingerii candidaţilor opoziţiei la alegerile locale din septembrie.

Sute de protestatari, printre care opozantul nr. 1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au fost arestaţi, uneori într-o manieră brutală, în cursul protestelor, dintre care unele nu au fost autorizate.

Ultima şi cea mai importantă manifestaţie organizată pentru a cere alegeri libere a reunit duminică la Moscova până la 60 de mii de persoane.

Manifestaţiile pentru alegerea corpului legislativ de la Moscova (Duma locală) reprezintă cea mai importantă mişcare de contestare în Rusia din 2011-2013, când ruşii au ieşit masiv în stradă împotriva a ceea ce ei au perceput ca fiind o presupusă fraudare a alegerilor prezidenţiale. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!