Un deputat PD ar putea rămâne fără mandat. Ce spune Repeșciuc despre solicitarea ANI

Un deputat PD ar putea rămâne fără mandat. Ce spune Repeșciuc despre solicitarea ANI

Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) a constatat că deputatul PD Ghenadie Repeșciuc s-a aflat în conflict de interese, semnând câteva contracte cu firmele soției sale, pe când era primar de Căușeni. ANI anunță că va solicita decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Inspectorii de integritate ai ANI au constatat că ex-primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, cinci contracte cu două firme conduse de soția sa. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor.

ANI susține că deputatul nu a informat Autoritatea despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția sa - în calitate de parte contractantă și participant la licitație; nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Publicitate

Deputatul a declarat, în cadrul controlului, că în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

Contactat de TV8, Grigore Repeșciuc, a declarat că se va adresa în instanța de judecată, pentru a cere anularea actului emis de ANI. „Am primit actul. L-am semnat. Timp de 15 zile mă pregătesc și îl atac în instanța de judecată. Noi am fost la comisie, am arătat materialele. Am avut vreo două, trei întrebări. Am avut o întrevedere cu inspectorul. Dumnealui s-a atârnat negativ și nu a găsit toate lacunele care sunt. Este o părere a inspectorului. Sunt foarte multe întrebări față de contractele care sunt acolo. Eu cred că în instanța de judecată toate întrebările acestea o să fie puse la punct”, a spus deputatul Grigore Repeșciuc.

Actualul deputat PD scrie în declarația de avere și interese personale că a obținut peste 165 de mii de lei de la Primăria Căușeni. Familia sa deține o casă de locuit, apartament, terenuri agricole și două autoturisme de model Mercedes ML 320 și Toyota Corola. Familia Repeșciuc deține trei firme: „Mihasi Test Auto”, „Galaxia-Parc” și „Mihasig”.

Precizăm că Moldova Curată a scris anterior că primăria orașului Căușeni a încheiat, în ultimii doi ani, cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia, contracte în valoare de aproape un milion de lei. Primarul spunea atunci că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice, iar tranzacțiile au fost calificate legale. Acesta a refuzat atunci să ne ofere jurnaliștilor copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal