Schimb de replici între Alexandru Slusari și Iurie Leancă: Un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal

Schimb de replici între Alexandru Slusari și Iurie Leancă: Un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal

Ex-premierul Iurie Leancă spune că un deputat, fie el și președinte al unei Comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. Declarația lui Leancă vine după ce marți, 13 august, deputatul Alexandru Slusari a anunțat că membrii Comisiei de anchetă privind frauda bancară au solicitat Procuraturii Generale să-i cerceteze penal pe câțiva foști demnitari de stat, printre care și Iurie Leancă.

Iurie Leancă susține că „acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare, în încercarea de a-și ascunde, în fața de propriul electorat, incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni”.

Fotul premier al Moldovei se arată curios „dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, pentru că ei ar trebui să cunoască legea și jurisprudența Curții Constituționale, care spune clar: Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane; sunt inadmisibile orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege”.

Publicitate

Leancă mai spune că are bănuieli rezonabile că acțiunile lui Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției.

Deputatul Alexandru Slusari îi răspunde ex-premierului Iurie Leancă

În replică, președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, spune că „spre deosebire de unii așa ziși demnitari de stat eu niciodată n-am fost "legumă" în nici o funcție, care am deținut-o. Sunt deprins să spun lucrurilor pe nume”.

Într-un mesaj pe facebook, Alexandru Slusari scrie că „analiza Comisiei a demonstrat foarte clar că un simplu prim-ministru a cedat gratis 23% din acțiunile unei bănci de importanță sistemică și a permis unui grup de acționari suspecți să ia sub control aceasta banca”. Slusari consideră că Leancă a făcut acest lucru, deoarece „așa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat și așa a înțeles el raportul Comisiei Reidman, care nici nu a fost aprobat de către Parlament și care juridic nu conținea asemenea recomandare”.

Totodată, adaugă deputatul, posesor de mai multe limbi Iurie Leancă nu a găsit timp să vorbească în română sau engleză cu colegul lui, ministru finanțelor, cu reprezentanții FMI și Băncii Mondiale, cu conducerea CNA și SIS, care toți împreună nu erau de acord cu ideea emisiunii suplimentare.

Alexandru Slusari mai spune că fiind „întrebat în cadrul audierilor de ce imediat după acordarea garanțiilor de stat în cele 3 bănci nu a fost introdusă administrarea specială de la BNM”, Leancă a răspuns că „nimeni nu i-a spus că așa e mai bine. Dar el iarăși le-a crezut lui Drăguțan și Candu”.

Potrivit lui Slusari, credulitatea ex-premierului Leancă a adus la sustrageri de miliarde de lei în următoarele două săptânâni din sistemul bancar, care mai târziu aceste garanții de stat în suma dublă a fost pusă pe seama cetățenilor Republicii Moldova.

AGORA amintește că Alexandru Slusari a mai anunțat anterior că fostul prim-ministru, Iurie Leancă, ar putea fi cercetat penal pentru „punerea în aplicare a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii”. Imediat după ce Comisia de anchetă a cerut urmărirea penală, Iurie Leancă a spus: „Constat că această comisie de anchetă are un singur obiectiv: „validarea” acuzațiilor politice nefondate și denigratoare de ani de zile împotriva mea”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal