
La vot intră cine poate. Din peste 600 de secții examinate, doar 1% le garantează acces egal alegătorilor
Lipsa rampei pentru persoanele în cărucioare rulante, uși înguste și grup sanitar neadaptat. Sunt doar câteva dintre problemele constatate de experți în urma unui audit a peste 600 de secții de vot din șase regiuni ale țării. Astfel, din circa 1/3 din secții de vot doar 1% sunt adaptate și oferă acces egal alegătorilor la urnele de vot.
・
„Odată cu apropierea alegerilor locale din octombrie 2019, s-a efectuat o evaluare a 612 secții de votare din cele aproape 2.000 existente pe teritoriul Republicii Moldova. S-a constat că doar șase secții asigură accesul deplin al persoanelor cu nevoi speciale, iar 432 de secții evaluate nu corespund cerințelor”, a declarat Victor Koroli, director executiv, Alianța INFONET.
Secțiile au fost analizate de 35 de monitori, jumătate dintre ei fiind persoane cu dizabilități. În rezultat au fost identificate probleme ce țin de lipsa rampelor de acces, scări prea abrupte, uși înguste sau bloc sanitar neadaptat cu bare pentru persoane în cărucior. Potrivit autorilor, acest lucru împiedică, sau cauzează dificultăți în procesul de vot în ziua alegerilor pentru persoanele în etate, femeile însărcinate, părinții cu copii în cărucioare și pentru persoane cu nevoi speciale.
„Din 12 secții de vot la care am mers, doar în două am putut intra. Una era amplasată la etajul doi”, a spus Andrei, persoană cu dizabilități locomotorii, referindu-se la secțiile de vot din Chișinău.
„Este nevoie de un compromis între Comisia Electoral Centrală (CEC) și autoritățile publice locale ca să asigure desfășurarea scrutinului electoral în clădiri accesibile pentru toate categoriile de persoane cu necesități speciale”, a spus Vitalie Meșter, reprezentantul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
În acest sens CEC lansează Campania „Acces egal pentru toți la secții de votare” cu scop de sensibilizare asupra problemei accesului egal.
„Deși avem Legea 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, în aceasta nu este inclus principiul accesibilității. Este nevoie astfel de o intervenție pentru a adapta legislația așa ca să fie incluse niște amendamente, ca deputații să poată interveni și soluționa problema”, a declarat Andrei Brighidi, Fundația Est-Europeană.
Totodată cei care au nevoie să analizeze accesibilitatea secților de vot sau să ofere o apreciere celor 2.000 de locații existente pe teritoriul țării, pot folosi harta online, elaborată de Motivație.md.
Vezi harta aici.
Despre subiectul accesibilității în secțiile de vot pentru persoanele cu nevoi speciale AGORA a scris atât în ziua alegerilor locale noi din Chișinău, cât și la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Atunci v-am arătat povestea Olgăi Berdeu, care are 51 de ani și se poate deplasa doar cu ajutorul unui scaun cu rotile. Ajunsă la secția de vot, aceasta a constatat că rampa instalată e acolo mai mult de ochii lumii decât în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale. Mai exact, aceasta este mult prea îngustă pentru un scaun cu rotile.

Deși, președintele secției de vot promitea că va înlătura problema în cel mai scurt timp, după nouă luni lucrurile nu s-au schimbat. Urmărește aici reportajul realizat de AGORA în ziua alegerilor parlamentare la aceeași secție de vot.
Auditul secțiilor de votarea a început în toamna anului 2018, în UTA Găgăuzia și a fost organizat de CEC în parteneriat cu PNUD Moldova și alianța INFO Net. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, comisia își propune în continuare să evaluieze toate secțiile de vot din țară.