Într-un comunicat de presă, SBU a dezvăluit că agenţii săi au reuşit să deconspire modul în care a fost abordat de FSB comandantul unei unităţi ucrainene aflate în zona de conflict din Donbas în vederea racolării.

„S-a constatat că printr-o reţea de socializare, controlată de serviciile secrete ruseşti, sub profilul unei femei, s-a stabilit un contact cu militarul ucrainean. Pe măsura evoluţiei relaţiei lor virtuale, presupusa tânără a aflat despre serviciul său în cadrul armatei ucrainene. După aceea, ea a încercat să obţină informaţii cu caracter militar şi socio-politic” de la acesta, se menţionează în comunicatul SBU.

Ulterior, FSB i-a propus militarului ucrainean - a cărui funcţie exactă nu este menţionată - să livreze informaţii pentru bani. Acestuia i-a fost promisă posibilitatea de a pleca în Rusia, unde i s-ar oferi o locuinţă, conform textului citat. Militarul ucrainean a raportat despre toate acestea Serviciului de Spionaj al Ucrainei.

În acest context, SBU atenţionează că cetăţenii care comunică de bună voie autorităţilor despre faptul că s-a încercat racolarea lor, în cazul în care nu au comis fapte care contravin legii şi intereselor statului ucrainean, sunt exoneraţi de răspundere.

Anterior, SBU a anunţat că a declarat non-grata un diplomat rus de la Consulatul General al Federaţiei Ruse din Lvov pentru activităţi de spionaj. Diplomatul rus a fost expulzat din Ucraina încă în luna mai, dar Kievul a anunţat despre aceasta abia marţi, 13 august.

În replică, în aceeași zi, Moscova a declarat persona non-grata un diplomat ucrainean de la Consulatul General al Ucrainei din Sankt-Petersburg, indicând că este o măsură de răspuns simetrică la „un gest neprietenos şi nemotivat similar al Kievului”.

Ministerul de Externe rus susţine că SBU nu a furnizat dovezi privind activităţile ilegale ale diplomatului rus la Lvov. SBU afirmă într-un comunicat separat că diplomatul respectiv era ofiţer de informaţii, care acţiona sub acoperire diplomatică la Lvov. El racolase din 2014 un locuitor al orașului Lvov, şeful unei organizaţii neguvernamentale, care îi furniza informaţii capabile să submineze siguranţa statului ucrainean.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!