Astfel, conform proiectului inițiat de Gabriela Firea, pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează capitala României, prețul vinietei electronice Oxigen-B va fi de 10 lei românești pe zi sau de 1.900 de lei anual.

Autoturismele care au normă de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor fi complet interzise în centrul Bucureștiului, a mai spus Firea. Zona ar putea fi Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Șincai, bd. Libertății, strada Presei, str. Mihai Eminescu, bd. Nerva Traian, Calea Șerban Vodă, Calea 13 Septembrie, str. Izvor și alte câteva străzi.

Pentru autovehiculele care au normă de poluare Euro 3, accesul în centrul orașului va fi permis numai după achiziționarea unei viniete electronice în valoare de 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an.

Mașinile care au normă de poluare Euro 4,5 și 6, cele hibrid sau electrice au acces pe toate drumurile din București.

De la plata vinietei sunt exceptate autovehiculele care aparțin serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Amenda pentru cei care nu respectă prevederile este de la 1.500 de lei (cca 315 euro) la 2.000 de lei (cca 420 de euro).

Proiectul ar urma să fie supus votului Consiliului General al Bucureștiului în luna septembrie, iar dacă va fi adoptat, va intra în vigoare din ianuarie 2020.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!