Jurnalista necunoscută

Persoana cu numele Elena Komolova publica editoriale pe Sputnik.md începând cu luna iunie 2016. Abordează în special teme social-economice, iar în majoritatea din cele peste 100 de articole semnate cu acest nume este criticată starea de lucruri din municipiul Chișinău. A pledat pentru retragerea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a exprimat critici și la adresa politicienilor pro-europeni (Maia Sandu, Andrei Năstase), a celor unioniști (Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu), precum și a instituțiilor occidentale, precum UE, FMI, SUA, lăudându-l în schimb pe președintele pro-rus, Igor Dodon. Ultimul material semnat de „Elena Komolova” este datat cu 27 iulie 2019.

Nu există nicio informație despre Elena Komolova pe Sputnik.md, precum și niciun profil pe rețelele de socializare Facebook și VKontakte, cu poza Elenei Komolova de pe Sputnik sau una asemănătoare. De asemenea, nu există materiale jurnalistice semnate de Elena Komolova pe platformele altor instituții de presă.

În schimb, s-a stabilit că poza de pe Sputnik a Elenei Komolova este una fake, manipulată digital prin combinarea fotografiilor a două persoane. Ea a fost creată prin photoshoparea feței interpretei ruse Sati Kazanova, care a fost inclusă în poza modelului rus Elizaveta Moșonkina.

Nicu Goncear și Elena Komolova, cu același „statut” la Sputnik

Directorul Sputnik.md, Vladimir Novosadiuk, a confrmat pentru ProFact Moldova că atât „Nicu Goncear”, cât și „Elena Komolova” nu sunt nume de persoane reale, ci pseudonime pe care le-ar folosi autorii din redacția Sputnik.

Pe rețelele de socializare, au fost contactate atât Elizaveta Moșonkina, cât și Sati Kazanova, dar și PR-managera acesteia, dar nu au fost oferite răspunsuri la întrebările dacă știau că pozele lor au fost folosite pentru crearea profilului unei jurnaliste inexistente și dacă ar fi permis acest lucru în cazul în care cineva s-ar fi adresat cu o asemenea solicitare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!