„E adevărat că domeniul justiției în RM are probleme foarte mari. Asta s-a văzut în trecut, asta a fost criticat de instituțiile internaționale de domeniu. Asta înseamnă că schimbările trebuie să fie semnificative, iar reforma trebuie să fie destul de radicală. Sunt sigur că există judecători și procurori cinstiți și că pe ei poate să se bazeze această schimbare, dar în ceea ce privește structurile care trebuie să fie parte a acestei schimbări, ele tot trebuie să fie schimbate. Este vorba de cei care garantează independența judecătorilor, procurorilor. Aceste structuri trebuie reformate”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ambasadorul UE în RM a mai menționat că reforma nu este deloc simplă și că reprezintă un proces complex. Pentru a face față provocărilor, a propus crearea unui mecanism de verificare a procurorilor și a judecătorilor.

„Este mecanism care s-a folosit în alte țări. De exemplu, în Albania, Ucraina au avut loc procese similare. Aceste mecanisme slujesc pentru a schimba radical, dar și sistemic domeniul așa de important și care trebuie să fie curat de corupție. Este vorba de posibilitatea ca judecătorul și procurorul să treacă printr-un mecanism prin care sunt evaluați, inclusiv din punct de vedere etic și din punct de vedere al integrității, al averilor pe care le posedă. Când trec prin acest filtru, asta e o parte a acestei verificări care servește ca bază pentru schimbările spre bine a sistemului. Cel mai important lucru este să existe voință politică să se facă asta”, a explicat oficialul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!