Pensiile ar putea fi indexate de două ori pe an: Parlamentul a votat proiectul de lege în primă lectură (DOC)

Pensiile ar putea fi indexate de două ori pe an: Parlamentul a votat proiectul de lege în primă lectură (DOC)

Proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an a fost aprobat, în primă lectură, cu votul majorității parlamentare. Astfel, pensiile ar putea fi indexate la 1 aprilie și la 1 octombrie, începând cu anul 2020. 

Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege mai prevede majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Publicitate

Legea privind indexarea de două ori pe an a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Indexarea pensiilor de două ori pe an necesită chetuieli suplimentare de șase milioane de lei, pe lângă cele 82 de milioane de lei planificate în bugetul asigurărilor sociale, aflăm de la ședința Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, democratul Andrian Candu a declarat că ar fi bine ca proiectul de lege să intre în vigoare chiar anul acesta. Totodată, acesta a menționat că PDM „a susținut și va susține” proiectele sociale. De cealaltă parte deputata ACUM, Maria Ciobanu nu s-a arătat satifăcută de inițiativă în conextul „deficitului din bugetul de stat”. Iar PSRM a declarat susținere maximă pentru proiectul de lege.

„Da, cu certitudine este un proiect foarte bine venit din partea președintelui Republicii Moldova. este un proiect care trebuia pus în aplicare încă acum 2,3,4 sau chiar 5 ani”, a declarat socialistul Ion Ceban.

https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F08%2F1749494.2019&embedded=true

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 iulie 2019, în Moldova erau înregistrați 700.887 de beneficiari de pensii, cu mărimea medie a pensiei de circa 1.890 de lei.

AGORA amintește că un asemenea proiect de lege a fost discutat de consilierii șefului statului la o întrevedere cu reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și cu responsabilii de la Casa Naționale de Asigurări Sociale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal