
Sistemul mixt, anulat. La următoarele parlamentare diaspora NU va putea vota timp de două zile
Parlamentul a votat, în lectură finală, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, pe liste de partid. Pentru aprobarea proiectului de lege au votat 59 de deputați. Măsura va putea fi pusă în practică doar în cazul alegerilor ordinare, nu și în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în anumite circumscripții. Totodată, Parlamentul a modificat Legea cu privire la actele de identitate și a permis astfel votarea în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.
・
Deși inițial, proiectul de lege includea inițial votarea peste hotare timp de două zile, acest lucru a fost exlus în urma amendamentelor parvenite de la deputați. Totuși, s-a aprobat revenirea la Ziua Tăcerii în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor, eliminarea prezentării certificatelor de integritate pentru înregistrarea candidaților în alegeri, înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor, precum și modificări pentru a face mai transparentă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Menționăm că în prezent votul de peste hotare se permite doar la prezentarea unui pașaport valabil. La următoarele alegeri ordinare, diaspora va putea vota și în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.Proiectul de revenire la sistemul proporțional prevede un prag electoral de 5% pentru partide, de 7% pentru blocuri electorale și de 2% pentru candidații independenți.
În timpul dezbaterilor în Parlament, doar reprezentanții Fracțiunii Partidului Șor au ținut să intervină cu un comentariu la subiect.
„De ce un an în urmă am mers pe această cale, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și altor parteneri. Știm cu toții că a fost inițiativa socialiștilor. Acum suntem bucuroși că revenim la sistemul vechi. Dacă alegerile parlamentare erau pe sistemul vechi, noi eram 11 deputați din partea Partidului Șor. Noi am susținut această inițiativă legislativă și sperăm că nu vom face aceleași greșeli”, a declarat secretarul Fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber.
Amintim că sistemul electoral a trecut de la proporțional la mixt pe 5 mai 2017, cu votul a 74 de deputați PD și PSRM. Cu puțin timp înainte de vot, proiectul votului uninominal și proiectul votului mixt au fost comasate și votate în grabă. Votul comun PD-PSRM a servit drept motiv pentru care PAS și PPDA i-au acuzat pe oponenți de o înțelegere, în pofida unei aparente rivalități. Schimbarea sistemului electoral a generat proteste, critici și un aviz nefavorabil din partea Comisie de la Veneția.