Mai exact este vorba despre lipsa unui mecanism legal de prevenire a „migrației artificiale a alegătorilor” și totodată neclarități cu privire la regimul de vot al alegătorilor fără domiciliu și reședință. 

De asemenea, observatorii menționează că perioada pre-electorală a fost marcată de incertitudini privind data organizării alegerilor locale generale. 

„Recunoaștem că din cauza tergiversării și complexității formării majorității parlamentare, a suferit și data anunțării alegerilor locale generale. Suntem în premieră în situația în care data alegerilor locale generale a fost stabilită cu câteva luni după încetarea mandatului de facto al primarilor aleși în urma scrutinului din 2015”, a constatat director de Program Promo – LEX, Pavel Postică. 

Cu toate acestea, expertul consideră că principiul stabilității dreptului electoral, a fost respectat. 

Totuși, potrivit lui, legislația îi tratează inegal pe candidații independenți, comparativ cu cei desemnați de partide politice și blocuri electorale, impunându-i doar pe ei să colecteze semnături în liste de subscripție.

„Candidații pentru Primăriile Bălți și Chișinău urmează să colecteze un număr foarte mare de semnături. Din punctul nostru de vedere este un lucru exagerat. Sesizăm organele electorale, după caz și Parlamentul, să țină cont și să vină cu rectificări în ce privește problemele sesizate”, a mai spus Pavel Postică.

Totodată observatorii au constatat după alegerile din 2015, un grad sporit al migrației aleșilor locali de la partitele pe listele care erau aceștia, la partidul care se afla la guvernare. „Printre principalele motive se numără presiunea și intimidarea din partea anumitor structuri politice”, a adăugat Postică.

Promo LEX a anunțat că pe toată perioada electorală până la totalizarea rezultatelor alegerilor, pe teritorialul întregii țări vor fi repartizați 41 de monitori instruiți care vor urmări cum se desfășoară procesele. În ziua alegerilor se vor include încă 750 de observatori.

În aceeași zi vor fi publicate informații cu privire la evaluarea corectitudinii desfășurării procesului electoral precum și rezultatele votării pentru Chișinău, Bălți și Comrat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!