
Trei socialiști, un democrat și CNA: Iată cine a propus excluderea votării timp de două zile pentru diasporă
La următoarele alegeri ce vor fi organizate în Republica Moldova cetățenii moldoveni care se află peste hotarele țării vor putea vota doar într-o singură zi și nu timp de două zile așa cum propuneau inițial autorii Proiectului privind modificarea Codului Electoral. Amendamentele au parvenit de la mai mulți deputați socialiști, un democrat, dar și din partea Centrului Național Anticorupție.
・
Potrivit Sintezei amendamentelor și propunerilor la proiect, primii care au propus excluderea prevederii ca, în secțiile de votare din străinătate, alegerile ordinare să aibă loc timp de două zile – sâmbătă și duminică – au fost socialiștii Vladimir Țurcan, Vasile Bolea și Grigore Novac. Cei trei și-au argumentat poziția prin faptul că potrivit Constituției toți cetățenii sunt egali în fața legii. „Nu putem crea norme discriminatorii pentru cetățenii RM din țară, comparativ cu cei din străinătate. În afară de aceasta nu este asigurată siguranța buletinelor de vot și a documentelor electorale dacă se face votarea în două zile”, se arată în argumentul celor trei socialiști.
Aceeași idee a fost susținută și de democratul Sergiu Sîrbu.
„Consider că dacă se acceptă votarea pentru perioada de două zile, atunci acest drept trebuie extins pentru toți cetățenii RM cu drept de vot și nu doar pentru cei aflați peste hotarele țării. Plus, e nevoie să fie clarificate un șir de momente de ordin logistic, financiar, tehnic și de asigurare a siguranței și integrității buletinelor de vot. De aceea, fie le permitem tuturor să voteze timp de două zile, fie rămânem la o singură zi”, a subliniat Sîrbu.
Și Centrul Național Anticorupție a avizat negativ această inițiativă. Potrivit instituției, există riscul apariției ambiguităților administrative în organizarea uniformă a procedurilor. „Considerăm că proiectul este lacunar în ceea ce privește stabilirea unor norme generale privind reglementarea implementării unui sistem eficient și transparent de realizare a dreptului la vot în secțiile de votare din străinătate”, se arată în nota venită de la CNA.
Menționăm că la 15 august Parlamentul a votat, în lectură finală, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, pe liste de partid. Pentru aprobarea proiectului de lege au votat 59 de deputați. Măsura va putea fi pusă în practică doar în cazul alegerilor ordinare, nu și în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. Totodată, Parlamentul a modificat Legea cu privire la actele de identitate și a permis astfel votarea în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.