Spre exemplu, deputatul ACUM Oazu Nantoi a spus că nu a văzut acordul, la fel ca și socialistul Adrian Lebedinschi, care ne-a mărturisit că a auzit despre acord „din presă”.

Octavian Țîcu pare să fie mai informat. „Este un grup de lucru alcătuit din cele trei fracțiuni – PSRM, PAS și PPDA – care discută acest acord care curând va fi pus la punct. Accentul principal va fi pus pe reforma justiției. Sunt abordări diferite din partea blocului ACUM și a PSRM. În rest, va fi un acord mai extins legat de campania electorală”, ne-a spus deputatul. 

L-a completat vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popșoi.

„Sunt două componente principale: e planul legislativ pe anul viitor, reforma justiției, dar sunt și componente economice și sociale. A doua componentă e partea de neagresiune pe alegerile locale, așa încât campania electorală să fie bazată pe nevoile oamenilor și nu pe atacuri partizane geopolitice și la persoană. Este un acord de bun-simț, nu care impune anumite penalități. E un gentelmen agreement”, spune Popșoi. 

Citește și: Condițiile în care ACUM va semna un nou acord cu PSRM: „Justiția este cea mai importantă reformă pe care ne-o propunem”

Informația a fost confirmată și de socialistul Grigore Novac. „Acest acord e pe perioada imediat următoare, să avem din septembrie o agendă clar stabilită. Se mai lucrează la acest acord, punem prioritățile pe aspectul economic, reforma justiției. Acordul nu poate să se încalce, pentru că e ununul în care nu se discută aspecte politice cu divergențe”, susține socialistul.

Amintim că, încă pe 8 august, președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Vlad Batrîncea, a anunțat că socialiștii insistă pe semnarea de urgență a unui acord politic cu blocul ACUM. Totodată, el i-a îndemnat pe cei de la ACUM să vină cu o poziția consolidată pentru a înțelege „de câți deputați dispune coaliția de guvernare”.

Poziția socialistului a fost salutată de președintele Igor Dodon. „Avem șansa istorică să schimbăm lucrurile spre bine și să lansăm o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova. Dar pentru aceasta trebuie să dăm dovadă de înțelepciune și maturitate politică. Riscurile politice există pentru fiecare din noi, însă îi îndemn pe toți din conducerea țării sa fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”, a menționat șeful statului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!