O parte din tehnica Ministerului Apărării era vândută pe 999.md, tone de muniții au ajuns în Armenia, iar trei lansatoare de rachete, din totalul de patru de care dispunea Republica Moldova, au mers la o companie offshore. Sunt doar câteva dintre ilegalitățile prezentate de ministrul Apărării, Pavel Voicu, pe care spune că le-a identificat în cele două luni de când se află în această funcție.
Potrivit lui Pavel Voicu, într-o schemă de sustragere a bunurilor de la minister era implicat Centrul de pregătire a specialiștilor.
„Nu știu de ce, totul începe de pe timpul când era ministrul dl Șalaru. Când a venit dl Șalaru, câte 10 pe zi erau dați afară. Automobile, camioane destinate pentru militărie, cu 2.000-3.000 de km la bord, erau trecute la costul zero, erau casate și trecute la Centrul de pregătire a specialiștilor. Avem 28 de asemenea centre în toate raioanele, cu centru administrativ în municipiul Chișinău. Pe parcursul anilor 2015-2019, așa au fost casate peste 200 de unități de transport, piese, rezervoare de mii de euro, generatoare”, a declarat ministrul.
Bunurile erau vândute pe site-ul de anunțuri 999.md, a mai spus el.
„Chiar pe 999.md le găsiți dvs, piese, anvelope, bucătării de câmp, generatoare. Partenerii noștri le donează, iar noi le vindem. Era o schemă bine pusă la punct. Avem interceptări, agenții economici singuri au înscris aceste persoane. Acest centru are o datorie către stat de peste 12 milioane de lei. Peste patru milioane de lei e datorie către angajați. Ministerul Apărării, în fiecare lună, primește penalități de peste 120 de mii de lei. Materialele sunt transmise la CNA, e numită și o revizie financiară”, a menționat Pavel Voicu.
O altă schemă ar fi fost pusă pe roate prin intermediul Aeroportului Internațional Mărculești.
„Cu toată stima față de dl Marinuța, îl cunosc personal, nu este admisibil pentru un general de armată de a vinde muniții. Peste 40 de tone de muniții au fost vândute prin Aeroportul Mărculești. Muniția era transmisă în dotare la aeroport, ca mai apoi să se vândă. Bine că s-a implicat SIS, dar erau pregătite încă 100 de tone spre vânzare. S-a stabilit că munițiile au ajuns în Armenia”, a explicat el.
Iar în perioada anilor 2015-2018, Republica Moldova a vândut trei dintre cele patru lansatoare de rachete de care dispunea.
„RM nu dispune de avioane de luptă, de tancuri. În așa cazuri, ar trebui obligatoriu să avem lansatoare de rachete. Unul costă vreo trei milioane de dolari. Iar dl Șalaru, prin intermediul comandantului Statului Major, dispune comercializarea acestor lansatoare, cu 660 de mii de dolari, unei companii care singură a participat la licitație, cu conturi în offshore. Iar proprietarul firmei este un ucrainean de 34 de ani. A fost reluată urmărirea penală, pe acest caz sunt două dosare penale. Am adunat suplimentar informații, care au fost transmise organelor de urmărire penală”, a mai spus Voicu.
Ministrul Apărării a mai menționat că unii militari erau trimiși în misiuni de menținere a păcii doar pe hârtie și că o parte din terenurile din jurul poligoanelor militare erau date în arendă cu sume de trei ori mai mici decât valoarea lor reală pe piață.
De menționat că persoanele vizate în acuzațiile lui Pavel Voicu nu au venit, deocamdată, cu replici.