Administrația Aeroportului Chișinău declară că odată cu modernizarea aeroportului, au fost adăugate linii suplimentare de securitate, numărul total al acestora ajungând până la cinci. În rezultat, persolalul Poliției de Frontieră era insuficient.

„În acest sens, ținând cont de faptul că în perioada estivală traficul de pasageri este mai mare, compania Avia Invest a venit cu o solicitare către Poliția de Frontieră pentru a suplini numărul inspectorilor de securitate pentru ca cele cinci linii de control de securitate să fie funcționale, iar traficul de pasageri să fie fluidizat”, declară administrația Avia Invest.

Aceștia spun că drept răspuns solicitării de personal, Poliția de Frontieră a declarat că: „delegarea personalului suplimentar din alte subdiviziuni către Aeroport, pentru perioada estivală, ar fi atras după sine cheltuieli suplimentare de personal, și anume diurna zilnică pentru fiecare angajat, neplanificate în bugetul instituției”.

Ulterior, Avia Invest ar fi venit cu propunerea de a compensa cheltuielile necesare pentru 20 de polițiști dislocați suplimentar la aeroport. Compania confirmă că a semnat un contract cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră care prevedea achitarea diurnelor pentru angajații Poliției de Frontiera, în perioada 01.06.2019 - 31.08.2019 care urmau să fie fi delegați în Aeroportul Internațional Chișinău.

„La acest contract au lucrat juriști și contabili din ambele instituții contractante, reușind să se găsească încadrarea legală corectă. Preventiv a fost solicitat și acceptul Ministerului Finanțelor pentru semnare”, se arată în reacția Avia Invest.

Compania motivează măsura întreprinsă ca fiind o necesitate de fluidizare a traficului și asigurarea confortului pasagerilor 

 Vedeți aici o copie a contractului încheiat între cele două părți.


Amintim că ministrul de Interne, Andrei Năstase, a venit cu o declarație joi, în care spune că înțelegerea celor două părți ar fi fost ilegală întrucât „o companie privată nu poate achita cheltuielile angajaților de stat”.

 Totofdată în cursul zilei de joi, mascații de la SPIA și SIS au descins la sediile Aeroportului Internațional Chișinău și SRL „Avia Invest”, unde au efectuat mai multe percheziții.

Operațiunea a avut loc în cadrul a trei cauze penale pentru neglijenţă în serviciu, abuzul de serviciu și trecerea ilegală a frontierei de stat, unde sunt vizate persoane fizice și factori de decizie din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

MAI anunță că au fost ridicate materiale, obiecte, documente și suporturi informaționale, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!