Centrul va fi amplasat într-un edificiu cu două etaje care este în prezent renovat din temelie. Instituţia va avea o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi va putea găzdui concomitent până la 20 de femei şi copii. Fiecare familie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul pentru perioada aflării în centru. Beneficiarele vor fi cazate la centru o perioadă de până la şase luni, timp în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele lor.

În cadrul unei vizite de monitorizare al centrului de asistență pentru supravieţuitoarele violenţei în familie, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, Andrea Cuzyova, a menţionat că organizația internațională „sprijină autorităților din UTA Găgăuzia pentru a rezolva problema lipsei serviciilor specializate la care pot avea acces supraviețuitoarele violenței în bază de gen pentru a primi consiliere profesională și alte tipuri de asistență, deoarece lipsa serviciilor de prevenire şi combatere a violenţei are un impact sever asupra supraviețuitoarelor și a familiilor acestora.

În Moldova, potrivit Studiului cu privire la violența împotriva femeilor elaborat de Biroul Național de Statistică în 2011, 7 din 10 femei din zonele rurale și 6 din 10 femei cu vârstă cuprinsă între 25-44 ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului lor pe parcursul vieții. Mai mult de jumătate din toate femeile din Moldova au fost victime ale violenței psihologice. Două din cinci femei au fost agresate fizic cel puțin o dată, iar una din cinci femei adulte  a fost supusă hărțuirii sexuale, fiecare a doua victimă a fost agresată repetat.
Edificiul în care este reparat centrul a fost oferit de autorităţile din UTA Găgăuzia. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90 mii de dolari. Contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect se ridică la circa 85 mii de dolari.

Totodată, a fost organizată o campanie de colectare de fonduri. Până în prezent zeci de bărbaţi şi femei din ţară şi de peste hotare s-au solidarizat şi au făcut donaţii. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!