„De ce turbă democrații? De ce Candu în mod isteric mă amenință cu judecată? Răspunsul este unu foarte simplu: Frica și disperare! Aceste două sentimente îi domină pe mulți democrați și în primul rând pe finul Al Capone din Grozești. Înseamnă că Comisia de anchetă pe furtul merge pe linia corectă”, crede Alexandru Slusari.

Într-un mesaj pe facebook, președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, scrie că „ei (n.r. - democrații) sunt deprinși că Comisiile parlamentare de anchetă, de regulă, au fost niște entități de buzunar pentru guvernare. Menirea lor era, fie de declanșare a unor procese obscure împotriva intereselor statului sau opoziției, cum au fost Comisiile Reidman cu BEM și Vremea cu Open Dialog, fie de dat arbori în situația de revoltă maximă, cum a fost Comisia Răducanu în 2015”.

Totodată, Slusari spune că „cei care s-au deprins să rezolve toate problemele țări de sub masă nu pot înțelege altă paradigma în cadrul Comisiei noastre de anchetă, care activează public, a făcut peste 80 de demersuri, a audiat deja 23 de persoane, colaborează cu serviciile speciale din SUA și cu oameni, care mulți ani au tăcut”.

În opinia lui Slusari, „Candu a sperat că Comisia nu va observa insistența lui de a promova ideea acordării garanțiilor de stat pentru cele trei bănci, furate în plină zi de sub nasul guvernării. El vorbea de filtre, care nu există, pentru repartizarea banilor statului și a de administrația specială de stat la acele bănci. Rezultat? Minimum 13,5 miliarde de lei au fost sustrași din cele trei bănci în două săptămâni după acordarea garanțiilor”.

Precizăm că ex-președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a anunțat joi, 15 august, că intenționeză să-l dea în judecată pe vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, care este și președintele comisiei de anchetă cu privire la frauda bancară. Candu a spus că banii au fost alocați celor trei bănci numai și după ce BNM a preluat controlul. 

AGORA amintește că ex-premierul Iurie Leancă, ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu ar putea fi urmăriți penal pentru neglijență în serviciu. Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară solicită Procuraturii Generale să pornească urmărirea penală în cazul celor patru ex-demnitari de stat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!