Satul Micăuți este amplasat la o distanță de 20 km de Chișinău și are peste 2 800 de locuitori. Pentru prima dată a fost atestat documentar în 1756 și este bine-cunoscut pentru carierele de piatră din zonă. Din anul 2011, primarul satului, dar și al comunei cu același nume, Micăuți, este Vasile Dolghii. Acesta este originar din sat, e la al doilea mandat și se pregătește de al treilea. Deși candidează din partea PLDM, oamenii din sat spun că s-a „cam încurcat cu PDM”.

Pe harta cadastrală a satul Micăuți găsim 17 denumiri de străzi care coincid cu nume de persoane din localitate, dar despre care nu se găsește prea multă informație pe internet, printre care foști primari, consilieri, dar și actualul primar.


Ca Gheorghe Cavcaliuc să merite, strada trebuie să fie asfaltată, cu trotuar

La fel ca și în alte localități, strada principală din Micăuți este Ștefan cel Mare. Aproape de intrarea în sat, această stradă se intersectează cu strada Colonel Gheorghe Cavcaliuc, care este paralelă cu strada Mihai Eminescu. Primarul satului susține că, atât cele două mari personalități, cât și Gheorghe Cavcaliuc „și-au avut contribuția pentru țara asta la etapa lor de timp”. Mai mult, Dolghii afirmă că l-am putea compara pe fostul șef interimar al IGP cu un comandant puternic al unei oști de-a lui Ștefan cel Mare. „Iată aici vine echitatea”, punctează acesta.

În sat însă oamenii nu prea împărtășesc părerea primarului și au o impresie nu prea bună despre colonel. Am întâlnit o femeie care are casă acolo și am întrebat-o dacă cunoaște cum se numește strada pe care locuiește și ne-a spus că, „de vreo jumătate de an, se vorbește că o să se numească Gheorghe Cavcaliuc”. Despre meritele colonelului, aceasta nu a prea știut ce să spună. Cel mai mult o preocupă starea străzii. Femeia spune că atunci când se topește zăpada, e „nevoie mare”. „Iaca, vedeți ce stradă avem? Eu durerea mea ni-am spus-o, pentru ca Gheorghe Cavcaliuc să merite nume de stradă, trebuie să fie asfaltată, cu trotuar”, zice timid femeia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!