„Scopul proiectului de lege este asigurarea unei echități fiscale pentru contribuabili și diminuarea pierderilor bugetare din neîncasarea impozitelor și taxelor la buget prin existența prevederilor ce se oferă scutire pentru  mărfurile ce sunt comercializate în zonele de control vamal la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului de lege. 

Principalele prevederi ale proiectului vizează modificarea articolelor din Codul Fiscal și Codul Vamal prin care se introduce mențiunea expresă ca mărfurile comercializate de magazinele, barurile, restaurantele duty-free sunt scutite de achitarea TVA-ului și accizei doar cele amplasate la ieșirea din țară, nu și cele amplasate la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. 

Ca urmare a adoptării proiectului de lege, încasările fiscale pentru magazinele amplasate la trecerea frontierei de stat vor crește. Totodată, vor fi stabilite reguli clare de impozitare, bazate pe echitate și simplitate fiscală, spun autorii proiectului, se mai arată în proiect.

Totodată, activitatea magazinelor duty-free terestre va fi sistată odată cu expirarea licenței de activitate a acestora, se arată în amendamentul Comisiei economie, buget și finanțe.

„Se propune sitarea activității magazinelor duty-free terestre, amplasate la punctele de trecere internaționale de stat, odată cu expirarea licenței de activitate a acestora . Potrivit datelor deținute, termenul de expirare a acestora variază între anii 2022-2024. În acest context, se propune interzicerea eliberării altor tipuri de licență pentru realizarea activității de înterprinzătur în regim duty-free, decât cele pentru activitatea magazinelor duty-free în aeroport, port sau bordul aeronavelor”, se arată în amendament. 

Menționăm că anterior Parlamentul a decis și închiderea magazinelor Duty-Free din regiunea transnistreană.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!