Dan Nuțiu susține că prin promovarea sistemului TVA la încasare se urmărește crearea premiselor privind relansarea creșterii economice, a investițiilor, diminuarea șomajului, sporirea competitivității Republicii Moldova în vederea atragerii de investiții străine directe.

Sistemul TVA la încasare este aplicat în multe țări europene, precum Belgia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Slovenia, România și altele.

Aplicând TVA la încasare, contribuabilul are dreptul să calculeze TVA doar atunci când încasează facturile și, în același timp, are dreptul să deducă TVA numai pe măsură ce își plătește furnizorii.

Economistul de la IDIS Viitorul, Veaceaslav Ioniță, consultat de AGORA, ne-a spus că „TVA la încasare nu crește povara fiscală și nu majorează impozitele, dar face ordine în administrarea fiscală. Este în beneficiul agenților economici organizați și în detrimentul celor neorganizați”.

Veaceslav Ioniță spune că în prezent „antreprenorul livrează marfa pentru export, dar banii încă nu i-a primit. Statul întoarce banii fiindcă există o factură. Ei (n.r. - Asociația Investitorilor din România în Moldova) propun ca relația cu statul să fie în momentul în care are loc încasarea banilor”. 

Expertul Ioniță susține că, în cazul trecerii la sistemul TVA la încasare, „statul nu pierde nimic, deoarece nu trebuie să restituie TVA pentru care nu a fost plătit, care nu a venit în cont”. Expertul adaugă că „toți au de câștigat, înafară de agenții economici dezorganizați sau răuintenționați”. Măsură contribuie la eliminarea rambursărilor fictive de TVA și combate evaziunea fiscală.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a menționat că această inițiativă este binevenită, deoarece creează un confort pentru plătitorii TVA și vine să redreseze situația dificilă a lipsei de lichidități (n.r. - bani) a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova.

Potrivit deputatului Igor Munteanu, Comisia economie, buget și finanțe și Ministerul Finanțelor va creea un grup de lucru pentru a discuta această inițiativă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!