„A fost o inițiativă semnată de trei parlamentari. Dacă ați văzut, ea încă nu este aprobată. Este o inițiativă legislativă care urmează a fi examinată. Este o problemă de legalitate. După mine, dumnealui nu poate fi votat, nu poate candida. Dar se va expune comisia în raportul comisiei. Din punctul meu de vedere, prevederile legale sunt clare și domnul Pulbere nu cred că poate candida”, a declarat pentru AGORA Sergiu Litvinenco.

Întrebat de ce au fost propuși alți doi candidați la Înalta Curte după ce comisia deja a ales doi candidați în persoana lui Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, Litvinenco a spus că în țara noastră există „probleme ale concursurilor”.

„Am explicat care sunt problemele concursurilor în R. Moldova. Ca să fie un concurs veritabil, autentic, trebuie să fie întrunite trei condiții cumulativ: să fie clare citeriile, să fie reguli și proceduri care să permită identificarea unui portret robot al unui demnitar și, în final, ca membrii comisiei care fac evaluarea să nu aibă apartenență politică. E o problemă în Parlament când aceste concursuri se desfășoară de comisiile parlamentare, iar deputații au afiliere politică”, a spus deputatul.

Între timp, vicepreședintele comisiei juridice, Vladimir Țurcan, a spus că în ședința comisiei se va „găsi o soluție juridică”.

Amintim că pe 15 august, deputații Vlad Batrîncea (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihail Popșoi (PAS) au înregistrat o inițiativă legislativă, potrivit căreia Dumitru Pulbere și Domnica Manole sunt candidații Parlamentului pentru funcțiile de magistrați constituționali. Asta chiar dacă, la 24 iulie curent, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități i-a desemnat câștigători ai concursului pentru funcția de judecători ai CC pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!