„Astăzi, în regim de urgență, am promulgat legea pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Necesitatea anulării sistemului electoral mixt a apărut în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Legea votată de Parlament și adoptată de președinte va putea fi pusă în practică doar în cazul alegerilor ordinare, nu și în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. Totodată, deputații a modificat Legea cu privire la actele de identitate și a permis astfel votarea în baza pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Citește și: Sistemul mixt, anulat. La următoarele parlamentare diaspora NU va putea vota timp de două zile

Amintim că sistemul electoral a trecut de la proporțional la mixt pe 5 mai 2017, cu votul a 74 de deputați PD și PSRM.  Cu puțin timp înainte de vot, proiectul votului uninominal și proiectul votului mixt au fost comasate și votate în grabă. Votul comun PD-PSRM a servit drept motiv pentru care PAS și PPDA i-au acuzat pe oponenți de o înțelegere, în pofida unei aparente rivalități. Schimbarea sistemului electoral a generat protestecritici și un aviz nefavorabil din partea Comisie de la Veneția.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!