„Nu am obiectat că ați participat la alegeri. Aveți tot dreptul. Am spus doar că ați promovat valori: meritocrație, transparență și nepolitizare a insituțiilor. Ați eșuat un concurs la Guvern, ați eșuat un concurs la Parlament, ați eșuat un concurs la CSM. Meritați sau nu să fiși judecător la Curtea Constituțională?”, a întrebat Andrian Candu

„Eu am participat la concursul CSM. Faptul că au decis să aleagă pe altcineva e drteptul lor. Eu merit să fiu judecător la CC. Trei ani am fost pe baricade în RM și am optat pentru respectarea legii și Constituției”, a răspuns Domnica Manole.

„Să înțelegem că meritați deoarece ați participat la proteste și ați stat pe baricade? Să vă fie rușine. Să vă fie rușine față de colegii dvs de breaslă care au participat la concursuri și au depus efort, iar dvs ajungeți în funcție doar pentru că aveți afiliere politică”, a replicat dur fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu.

Amintim că magistrata Domnica Manole a fost judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea, la 14 aprilie 2016, din poziția de judecător la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea referendumului propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze un referendum republican privind alegerea președintelui țării de către popor. Hotărârea care autoriza organizarea referendumului a fost contestată de CEC la CSJ. La numai o săptămână, instanța superioară de justiție anula actul semnat de Manole pe motiv că ar fi „ilegal”, iar președintele CEC de atunci, Iurie Ciocan, cerea Procuraturii Generale și CSM-ului investigarea acțiunilor judecătoarei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!