Jardan afirmă că perchezițiile de la „Avia Invest”, firma care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, „dau semne de întrebare”.

„Am citit ceva de genul într-un comunicat de presă al autorităților care au menționat, în timpul perchezițiilor, că au fost ridicate anumite probe care demonstrează infracțiunea. Apare bănuiala rezonalibă: probele trebuie ridicate, examinate, după care trebuie efectuată o concluzie. Dar în perioada în care probele sunt ridicate apar declarațiile că ele demonstrează infracțiunea. Asta sunt momente care dau de bănuit. Alta e că vorbesc de traversarea ilegală a frontierei, dar au făcut percheziții în contabilitatea întreprinderii, nu văd legătura”, a declarat Jardan pentru AGORA.

Citește și: Avia Invest confirmă plata diurnelor pentru 20 de polițiști de frontieră și publică o copie a contractului (DOC)

Mai devreme, atât procurorii, cât și președintele Igor Dodon sau vicepremierul Andrei Năstase, declarau că Ilan Șor și Vlad Plahotniuc ar fi avut intrări separate la Aeroportul Chișinău, care duceau direct la avion.

„Nu există așa ceva. Declarația dacă au trecut sau nu prin aeroport...dacă vorbim de o dată anumită...faceți o solicitare la Poliția de Frontieră care are date despre persoanele care au solicitat. Dacă vorbim despre o poartă specială pentru Plahotniuc și Șor - nu există așa ceva, sunt mai mult niște insunuări. Colegii au făcut un comunicat despre intrările și ieșirile de pe Aeroport și persoanele care au dreptul să le folosească. Deja organele abilitate se vor expune”, a comentat Petru Jardan.

Amintim că în cursul zilei de joi, mascații de la SPIA și SIS au descins la sediile Aeroportului Internațional Chișinău și SRL „Avia Invest”, unde au efectuat mai multe percheziții.

Operațiunea a avut loc în cadrul a trei cauze penale pentru neglijenţă în serviciu, abuzul de serviciu și trecerea ilegală a frontierei de stat, unde sunt vizate persoane fizice și factori de decizie din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

MAI anunță că au fost ridicate materiale, obiecte, documente și suporturi informaționale, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!