„Este just și necesar să aplicăm aceste modificări. Perioada amnistiilor fiscale drept cadouri electorale s-a încheiat. Noi lucrăm asupra măsurilor de contracare a evaziunii fiscale și combaterea economiei tenebre”, a declarat ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, care mai târziu a fost apostrofată de parlamentarii democrați pentru faptul că nu a venit cu cifre concrete și a optat pentru un raport mai mult politic.

Deși la examinarea în Comisie proiectul a acumulat doar două voturi pentru, un vot împotrivă și alte trei abțineri, președintele Comisiei Igro Munteanu a propus aprobarea documentului în două lecturi, în lipsa raportului comisiei și a unui vot majoritar, argumentând că Guvernul și Ministerul Finanțelor au nevoie de un instrument imediat pe care să-l aplice pentru redresarea lucrurilor.      

Printre cele mai dezbătute modificări au fost impozitarea tichetelor de masă și majorarea TVA pentru domeniul HoReCa.

Tichetele de masă

Cele mai aprinse replici pe subiectul impozitării tichetelor de masă le-a avut fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, cel care a fost autorul Legii tichetelor de masă. 

Citește: Duel verbal în Parlament. Candu: Sunteți „zero” profesionist. Gavriliță: Nu sunt contabil ca dvs

Pe lângă întrebările adresate ministrei, Andrian Candu a insistat să afle și de la președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe dacă în comisie au fost organizate audieri cu mediul de afaceri pe subiectul tichetelor de masă.

„Mulțumesc dle deputat. Aveți talentul de a băga cuțitul și de a-l răsuci în rană. Zilele trecute am discutat cu Asociațiile de business. Sigur că e un subiect sensibil. Mie nu-mi place această intervenție, pe de altă parte respect dreptul Guvernului de a-și alege prioritățile. Eu sper că vom găsi compensări. Din punctul meu de vedere cei care activează în acest domeniu ar trebui să se conformeze, iar Guvernul să-i ajute. Cum se poate întâmpla acest lucru, nu știu. Dar argumentul Ministerului Finanțelor mi se pare plauzibil”, a afirmat Igor Munteanu.

În final proiectul a fost aprobat cu votul a 55 de deputați, președinta Parlamentului Zinaida Greaceanîi subliniind că o așteaptă pe șefa de la Finanțe să revină în toamnă în plenul Parlamentului deja cu un document complex privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2020.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!