De ce a rămas Ilan Șor fără imunitate? Ce i se incriminează și ce pedeapsă riscă

De ce a rămas Ilan Șor fără imunitate? Ce i se incriminează și ce pedeapsă riscă

Ilan Șor a rămas fără imunitatea de parlamentar. Totul după ce majoritatea deputaților au acceptat, joi, 15 august, demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a venit în plenul Parlamentului cu o asemenea solicitare. Astfel, deși rămâne în continuare parlamentar, Ilan Șor poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată. Ce a stat, însă, la baza demersului procurorului, ce fapte noi i se incriminează lui Ilan Șor și ce pedeapsă riscă? 

În Raportul Comisiei juridice numiri și imunități cu privire la solicitarea procurorului general interimar privind ridicarea imunității lui Șor, deputatului i se incriminează comiterea infracțiunii prevăzută de articolul 335, alineatul 3 din Codul Penal al Republicii Moldova.

Articolul sus menționat presupune folosirea intenţionată a bunurilor organizaţiei gestionate de o persoană, în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale ori săvârşite de către administratorul unei bănci.

Publicitate

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F08%2F1783117.pdf&embedded=true

Menționăm că pe 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Ilan Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De cealaltă parte, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din atenția publică din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Vezi și: A ieșit din nou la rampă. Șor acuză guvernarea de presiuni asupra judecătorilor și cere pedepsirea penală a Maiei Sandu (VIDEO, DOC)

Pe 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14-17 iunie 2019, a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.De menționat că, pe 27 iunie, președintele Igor Dodon a declarat că fostul lider PD, Vlad Plahotniuc și deputatul Ilan Șor ar fi avut condiții preferențiale de intrare pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit președintelui Igor Dodon, cei doi ar fi avut intrări separate de ceilalți pasageri, care duceau direct la avion. Declarațiile au fost însă dezmințite ulterior de compania care administrează aeroportul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal