De la ședința extraordinară de astăzi, au lipsit deputații ACUM Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea și Igor Grosu, iar fotoliile eliberate de Maia Sandu, Andrei Năstase și Liliana Nicolaescu-Onofrei nu au fost încă ocupate. Astfel, la ședință au fost prezenți 20 de deputați ACUM. La vot au participat însă doar 18. (A se vedea aici, la min. 48)

Din captura video se vede că Lilian Carp nu a participat la vot. Anterior, Carp nu a votat nici pentru candidatura lui Dumitru Robu în funcția de procuror general, motivând că acesta „a făcut mai multe acțiuni la comanda fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc”.

Din secvență se vede că la vot nu a fost prezent nici deputatul Sergiu Litvinenco, care, mai devreme, declara că inițiativa de a numi alți doi magistrați la CC în locul lui Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, selectați prin concurs, urmează „încă a fi discutată”.

Am solicitat explicații de la ambii deputați de ce nu au votat pentru Manole și Țurcan, însă nu am primit un răspuns. 

AGORA amintește că, la 24 iulie curent, Comisia parlamentară numiri și imunități i-a desemnat câștigători ai concursului pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. 

În același timp joi, 15 august, Comisia parlamentară numiri și imunități i-a înaitat la funcția de judecători ai CC pe Dumitru Pulbere și Domnica Manole. În dimineața zilei de vineri, situația s-a schimbat în raport cu candidatura lui Pulbere, aceasta fiind înlocuită cu cea a lui Țurcan pe ultima sută de metri.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!