Societatea civilă, îngrijorată de lipsa de transparență  în numirea judecătorilor la CC: „Subminează încrederea în independența Curții”

Societatea civilă, îngrijorată de lipsa de transparență în numirea judecătorilor la CC: „Subminează încrederea în independența Curții”

Numirea netransparentă a celor doi judecători constituționali, desemnați de Parlament, „denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”. O spun mai multe organizații ale societății civile, care s-au declarat „profund îngrijorate”.

Organizațiile semnatare au spus că regretă modalitatea prin care Parlamentul a decis selectarea judecătorilor Curții Constituționale. Mai exact, se referă la faptul că Legislativul nu a explicat de ce a decis să ignore rezultatele concursului organizat de comisia juridică, numiri și imunități, unde au fost aleși, anterior, alți doi candidați pentru aceste funcții.

„Ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat. În același timp, se descurajează candidați merituoși să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunțate. Acest lucru reduce și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri ai Curții Constituționale, încredere deja mult prea știrbită în rezultatul numirilor ultimilor trei judecători constituționali din decembrie 2018 și activitatea Curții Constituționale în special între 7-9 iunie 2019”, se arată într-un comunicat de presă.

ONG-urile au constatat că „s-a mai ratat o ocazie potrivită pentru crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova”.

Prin urmare, societatea civilă a cerut Parlamentului să modifice legea, astfel încât Legislativul să fie obligat să organizeze concurs pentru alegerea judecătorilor constituționali, iar „criteriile de selecție să fie bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate”.

Iată semnatarii declarației:

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Asociația Promo-LEX, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Fundația Est-Europeană (EEF), Institutul de Politici Publice (IPP), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), Asociația Presei Independente (API), IDIS „Viitorul”, Amnesty International Moldova.

Amintim că Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost desemnați magistrați ai Curții Constituționale din Partea Parlamentului în ședința extraordinară din 16 august. Inițiativa legislativă a deputaților Vlad Batrîncea (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihail Popșoi (PAS) a fost susținută de 54 de legislatori. Asta chiar dacă, anterior, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a ales alți candidați în calitate de judecători ai CC.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.