„Noi am insistat pe concursuri cinstite, gândind naiv că în comisia parlamentară, unde membri sunt deputați, jucători politici, că în o astfel de comisie un concurs poate fi organizat cinstit și corect. Am vrut cât mai bine, dar a ieșit ca de obicei”, a declarat Mihail Popșoi, unul dintre cei trei autori ai proiectului de hotărâre care i-a propulsat pe Vladimir Țurcan și pe Domnica Manole la CC.

Cât ține de candidaturile lui Nicolae Eșanu și a lui Vladimir Grosu, selectate în urma concursului organizat în comisia parlamentară de profil, deputatul a menționat: „Nimeni nu era mulțumit de rezultate. Concursul e concurs, el nu era obligatoriu, dar noi l-am dorit. Poziția noastră inițială a fost că trebuie organizat concurs. Așa a ieșit că acei doi juriști respectabili nu au avut susținere în Parlament.  Și noi, în interiorul fracțiunii PAS, am avut dezbateri. Îmi e greu să spun cum ar fi votat fracțiunea noastră. Eu aș fi votat pentru, dar nu sunt sigur pentru restul fracțiunii. 51 de voturi Eșanu și Grosu nu aveau”.

Întrebat despre ce fel de depolitizare a Curții Constituționale este vorba, în condițiile în care Vladimir Țurcan a fost până acum deputat PSRM, iar Domnica Manole – candidat ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Mihail Popșoi a spus că orice vot din Parlament este politizat.

„La Parlament, dacă vorbim de votare, votează deputații. Din start, este un proces politizat. Da, dacă am fi făcut o comisie ca la Guvern, dacă ar fi fost voință politică, dacă colegii din coaliție ar fi acceptat, da. Dar nu am ajuns la a forma o asemenea comisie”, a spus el.

A ținut să precizeze că situația din prezent diferă de cea creată de democrați. „Raisa Apolschii (n.r. – nașa de cununie a lui Vlad Plahotniuc), este în relație de rudenii cu Plahotniuc. Aici, rude nu veți găsi printre candidați. Oameni nepregătiți, precum Artur Reșetnicov (ex-deputat comunist care a trecut la democrați), nu veți găsi. Chiar dacă pot apărea întrebări, nu sunt întrebări legate de pregătirea lor profesională”, a explicat Popșoi. 

Amintim că Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost desemnați magistrați la Curtea Constituțională din partea Parlamentului, în ședința extraordinară din 16 august. Asta chiar dacă, anterior, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a ales alți candidați pentru aceste funcții - Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. 

Decizia majorității parlamentare a fost criticată de societatea civilă, care s-a declarat îngrijorată. Numirea netransparentă „denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”, au menționat mai multe ONG-uri.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!